Kamila Moučková (†92): Smrt bez rodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kamila Moučková (†92): Smrt bez rodiny!

Kamila Moučková
Kamila Moučková (Pavel Machan)

Nemohla sedět u mámy a držet ji v posledních chvílích za ruku. Kvůli covidu odcházela legendární televizní hlasatelka Kamila Moučková (†92) na věčnost bez svých dětí. „Je to hnusná doba. Maminka ale naštěstí zemřela v klidu ve spánku. Byly u ní boromejky,“ řekla Aha! nejstarší dcera Kamily Kateřina (72).

Kamila navždy odešla 24. listopadu v Domově Karla Boromejského v pražských Řepích, kde se zotavovala po pobytu v sanatoriu na Pleši, kam ji přivedly potíže s dýcháním.

Měla velké bolesti

Dcera Moučkové si péče obětavých sester velice cení. Právě kvůli své mamince neodjela ještě do Anglie, kde s manželem žijí. V létě byla Kamila u ní na chalupě, kterou mají u Mělníka. „Je tam bazén, ve vodě je mi dobře, plavat pořád ještě můžu,“ těšila se Moučková letos v květnu. Potýkala se kvůli velkým bolestem páteře s černými myšlenkami a věřila, že ji na zahradě uprostřed krásné přírody přejdou. Při posledních telefonátu v půlce listopadu řekla jediné: „Nechci být na obtíž. Snad se vrátím domů.“

Poznala medika

Kamila měla tři děti. Otcem Kateřiny byl herec Miloš Willig (†58), kterého poznala v pouhých 18 letech v Horáckém divadle, kde oba hráli. Manželství vydrželo jenom dva roky. Muž byl stále na divadelních zájezdech a Kamile osud seslal do cesty pohledného a milého medika. Právě on z ní udělal Moučkovou, jak ji znali lidé dodnes. Na svět přišla druhorozená dcera Barbora (69).

Gottovou vítal nový ctitel! Nečekaná smrt v rodině Pavla Trávníčka! A zemřela Kamila Moučková!

Video se připravuje ...

Podnikavá dívka

Máma od dvou malých dětí ale chtěla do práce. Vyhrála konkurz do rozhlasu. A pak se narodil syn Ondřej (64). Podnikavá Kamila najala k dětem patnáctiletou slečnu, která byla moc šikovná. Bohužel až tak moc, že si začala s panem doktorem Moučkou a najednou s ním byla dokonce těhotná. „Byla jsem pak s dětmi tři roky sama,“ popisovala krušné doby.

Oznámila vstup vojsk

Varšavské smlouvy Její televizní kariéra šlapala až do vstupu vojsk Varškavské smlouvy dne 21. srpna 1968, kdy vysílala a moderovala protiokupační vysílání. Ze studia ji vyvedli dva vojáci se samopaly. Pro Kamilu nastaly krušné roky, bylo jich dohromady 21. Přišla o práci a jen těžko hledala jinou. Jakoukoli. Lepila pytlíky a k tomu musela nosit těžké role s materiálem. Měly přes 15 kilogramů. Právě tehdy si navždycky zničila páteř, zúžil se jí míšní kanál, trpěla jak zvíře.

Na věky proti Rusům

Když 21. srpna 1968 projevila jako televizní hlasatelka nesouhlas se vstupem sovětských vojsk a stálo ji to místo, nebyly to jen emoce. Bylo to přesvědčení, které pak Kamilu provázelo celý život. „Já se tak zatvrdila proti té hnusné okupaci, že mi do dneška dělá problém ukázat na ulici Rusům, kde je Václavák,“ přiznávala.

Vášnivá kuřačka

Jedinou její neřestí bylo kouření. Poprvé vzala Kamila cigaretu do úst v 15 letech. Došlo k tomu v Polné na Českomoravské vysočině, kde tehdy rodina žila. Na plovárně ji k tomu přiměla starší kamarádka Soňa. Určitě netušila, že kouření Kamile, tehdy ještě Nové, vydrží 77 let.

Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.