Tajemství Fialy (†95): Roli Joea málem vyfoukl Kodet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství Fialy (†95): Roli Joea málem vyfoukl Kodet

„Nožičky mne neposlouchají, co se dá dělat,“ naříkal Karel Fiala
„Nožičky mne neposlouchají, co se dá dělat,“ naříkal Karel Fiala (Foto ara)

Už je v hereckém nebi s kolegy, kteří mu tolik chyběli! Zemřel představitel filmového Limonádového Joea Karel Fiala (†95). Dožil v LDN v pražských Vršovicích, kde se na svoji smrt těšil.

„Je to tady život na houby. Lepší by bylo nebýt. Že bych měl usilovat o 100 let? Dejte mi pokoj,“ prohlásil Fiala v létě krátce před svými 95. narozeninami, když ho deník Aha! navštívil. Život v LDN ho nebavil. „To radši smrt,“ rozloučil se tehdy s námi. Přání se mu nakonec vyplnilo.

Špatně viděl

Přitom ho v LDN navštěvovali kolegové a snažili se mu zplošovat náladu. „Byl jsem za Karlem na jeho pětadevadesátiny v domově, kde o něj pečovali. Už mu líp sloužil sluch než zrak, poznal mě po hlase. Posadili ho do křesla, ale viděl jsem, že už je to moc špatné,“ svěřil Ladislav Županič (77). „Chtěl jsem za ním zajít, ale sám mám velké zdravotní problémy. Praskla mi achilovka a po operaci se objevila infekce, ležím už osm týdnů v nemocnici,“ smutnil při zprávě a skonu kamaráda a kolegy Karel Bláha (72).

Video se připravuje ...

O životní roli málem přišel

Roli mu málem vyfouknul Kodet Osudovou byla pro Fialu role ušlechtilého pistolníka Limonádového Joea. Do té doby málo známý tenor se rázem stal hvězdou stříbrného plátna, za kterou se táhly davy fanynek. Role slavného pistolníka se měl původně zhostit Jiří Kodet (†67), Fiala jako tehdejší hvězda karlínské operety ale byl pro režiséra Oldřicha Lipského (†62) v roce 1964 tím pravým typem milovníka se sladkým úsměvem, kterého do své jedinečné parodie westernů na motivy knihy Jiřího Brdečky potřeboval.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mord
4. 10. 2020 • 10:55

Děsivé. Bulvární špína za ním ležela i do LDN. Lidský hnuj

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.