Předpověď počasí: O víkendu nastane MEGA ZMĚNA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Předpověď počasí: O víkendu nastane MEGA ZMĚNA!

Léto v Česku (srpen 2020)
Léto v Česku (srpen 2020) (Blesk:Tonda Tran)

Čarokrásná dvojitá duha prozářila v neděli večer oblohu nad hanáckou metropolí. Světelný přírodní úkaz přinesla bouře, která nad územím Česka v té době přecházela.

Krátce po devatenácté hodině vítr západně od Olomouce protrhal mraky a paprsky zapadajícího slunce ozářily drobný déšť dopadající na město. V dešťových kapkách se bílé sluneční světlo rozložilo a vytvořilo nad hanáckou metropolí velký barevný dvojitý oblouk. „Počasí se vpodvečer tak podivně honilo, foukal silný vítr, poprchávalo, na nebi byly černé mraky, a pak najednou taková nádherná duha nad celým městem. To se často nevidí,“ konstatovala Olomoučanka Alena P. (43).

Fotometeor je úkaz
Podle encyklopedie je duha fotometeor neboli optický úkaz. Projevuje se jako skupina soustředných barevných oblouků, které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního či měsíčního světla na vodních kapkách v atmosféře. Duha má tvar kruhu, případně jeho části.

Bouřková diskotéka
Prudké bouřky s lijáky se přehnaly o víkendové noci také nad Moravskoslezským krajem. Pár nadšenců z Karvinska se chopilo foťáků a rozhodli se úžasnou sílu přírody nasnímat. „Kolem půlnoci začala ta pravá diskotéka a začalo to pořádně střílet i do země. Jednou výboj uhodil do pole vedle nás, až nám od tlakové vlny nadskočila auta,“ popsal fotograf Petr Poláček.

Ohřejeme se až o víkendu!
Pěkně deštivý dnes bude začátek školního roku. Z ranních mlh a nočních teplot kolem 12 °C a častých přeháněk se tak mohou radovat akorát houbaři. Právě takové počasí je totiž to pravé pro růst hub. Už o víkendu se ale situace zlepší a nás zahřejí letní teploty kolem 27 °C. Do té doby se budou teploty pohybovat od 14 °C do 19 °C, nejníže klesnou v noci ze středy na čtvrtek, a to k 6 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.