Karel Gott: Nic jiného než zpívání neumím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karel Gott: Nic jiného než zpívání neumím!

Zpěvák Karel Gott přiznává, že jinou práci než zpívání by dělat nemohl, protože nic jiného neumí.
Zpěvák Karel Gott přiznává, že jinou práci než zpívání by dělat nemohl, protože nic jiného neumí.

PRAHA – Zpěvák Karel Gott (68) je skutečně nezmar! Po narození třetí dcery Charlotte (1,5) přislíbil, že mírně zvolní a bude častěji doma, kde má tolik vytouženou rodinu. Jak to tak ale vypadá, opak je pravdou!

Zpěvák Karel Gott (68) je skutečně nezmar! Po narození třetí dcery Charlotte (1,5) přislíbil, že mírně zvolní a bude častěji doma, kde má tolik vytouženou rodinu. Jak to tak ale vypadá, opak je pravdou! Během září jsme Českého slavíka potkali v Praze skoro na každém večírku. Jednou otevíral ve Spálené ulici restauraci »Gott Gallery Restaurant«, kde je stálá expozice jeho obrazů. Pak zašel na 75. narozeniny herce Radka Brzobohatého, nebo navštívil křest nové desky Lucie Bílé (41). A jen co se Karel vrátil z krátkého výletu do New Yorku, kde s přítelkyní Ivanou Macháčkovou (31) zhlédli muzikál Jersey Boys a sešli se s režisérem Milošem Formanem (75) a jeho ženou Martinou, obíhá zpěvák jednu akci za druhou. Společně jsme se potkali na křtu nové desky zpěváka Antonína Gondolána (65) »Jdu si jen tak«. Mistr na akci vzpomínal na to, jak byli před 40 lety v Las Vegas, zauvažoval, že vlastně kromě zpívání nic jiného neumí, znovu zdůraznil, že s kariérou nekončí, a slíbil, že až bude čekat dalšího potomka, dá určitě vědět.

Karle, když jsem vás tady vedle Antonína Gondolána sledoval, viděl jsem na vás obrovskou nostalgii. Pochopil jsem správně, že vám roky, kdy jste společně vystupovali, chybí?
„To byla druhá polovina 60. let, kdy jsme společně odešli ze Semaforu do divadla Apollo, které jsme s bratry Štaidlovými zakládali. Na tu dobu já vzpomínám nejraději. Protože každý den se dělo něco nového – bylo opravdu skvělé, fascinující až vzrušující být u toho. Já mám dodnes pocit, že jsme v té době přinášeli naší populární hudbě něco nového. A na to jsme hrdí dodnes, ať si říká kdo chce, co chce! Tolik jsme se nasmáli, tolik jsme toho prožili. Ta práce nám šla od rukou. To byl skutečně hit za hitem. Bylo to jako housky na krámě, když pekař přiveze. Tak jsme chrlili hity… A co mě v té době fascinovalo, že to šlo s lehkostí...“

Pokud dobře počítám, tak letos je to, Karle, přesně 40 let, co jste s bratry Štaidlovými a Antonínem Gondolánem vystupovali v Las Vegas, je to tak?
„Ano, prožili jsme tam hezkých šest měsíců. V šedesátém sedmém roce vystupovat v Las Vegas, vůbec se tam dostat, a měřit se s těmi nejlepšími z nejlepších, tak to byla opravdu událost!Já bych ještě zmínil takovou drobnost. Já jsem se snažil odkoukat od Toníka, za tu dobu co jsme spolu dělali, to zvláštní, to plus, to něco navíc, ten bonus, který se prostě těžko vysvětluje. Takový ten zvláštní způsob interpretace, chápání muziky. A myslím, že jsem něco odkoukal. Ale pak jsem to posléze vzdal, protože jsem velice rychle pochopil, že tak jako nikdy nemůžu zpívat jako Stevie Wonder nebo Ray Charles, tak nikdy nebudu Gondolán. To nejde, protože na to nemám genetické vybavení!“ (smích)

Nepřemýšleli jste o tom, že byste teď třeba společně vyrazili na nějaké turné po vinných sklípcích, kde by hrála »cimbálovka«, vy byste zpívali a vzpomínali na staré zlaté časy? Myslím, že by to mohla být docela událost…
(smích) „To nás ještě nenapadlo! Naše cesty se rozešly, my se vzájemně ctíme, velmi rádi vzpomínáme, a kdykoliv se někde sejdeme, tak je na nás vidět, že je to upřímné. Každý si ale jdeme svojí cestou…“

Karle, řada vašich kolegů se od muziky vrhla k jiné profesi. Co vy, byl byste toho schopný taky?
„Já bych teď asi jinou profesi začít nemohl, neuměl bych to! Tak se snažím dělat to, co si myslím, že umím. To, že publikum mám, jste ostatně sám zažil loni na podzim v pražské Sazka Areně, kterou se mi podařilo naplnit. To mě tak hřeje dodnes, že z toho budu žít celou zimu.“ (smích)

Nedávno jsem někde slyšel, že jste se rozhodl zpívat právě jenom přes zimu, je to pravda?
„Ale to jsem nikomu neříkal, ani jsem to o sobě neslyšel, a že slyším o sobě ledacos, a nebo si přečtu, co jsem ještě vůbec ani nevěděl – jak říká Jiří Krampol: »Vím pak o sobě víc«. (smích)

Takže můžeme být klidní, že pokračujete dál i přes rok, nejen přes zimu?
„No jistě. V zimně jede jedno vystoupení za druhým, to je čas koncertů a gala… Ale abych toto mohl dělat, něco se musí vymyslet, abych prostě našel písně, našel repertoár, naše styl a způsob, co chci vlastně sdělit v té další zimní sezoně. A na to je právě léto! To jsou měsíce invence, kdy připravím písně, scházím se s textaři a autory…“

Narážel jste na to, že si někdy přečtete i to, co o sobě ještě nevíte. Co jste tedy říkal na články, že máte údajně ve Strakonicích čtvrtou dceru?
„O tom já vůbec nemluvím, jestli něco někdy bude, tak se spolehněte, že vám to zavolám, nebo že se sejdem!“ (smích)

Na čem Mistr pracuje?

Karel Gott v současné době natáčí pro český trh desku s dětskými písněmi. Objeví se na ní např. song Cestu znám jen já z populárního večerníčku Křemílek a Vochomůrka. Podobné album vydal Gott už na jaře v Německu. Jsou na něm např. písně jako Včelka mája nebo hit z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Na obalu německé desky je Mistr vyfocený se svojí třetí dcerou Charlotte (1,5) v náručí. Stejný obal má mít album i v Česku.

Kde můžete Gotta vidět:

  • 1.12. – koncert v rámci akce Vánoce s Amforou 2007 v Žilině
  • 8.12. – koncert v solné komoře v Gmundenu, Rakousko, začátek v 17 hodin
  • 31.12. – vystoupení v rámci silvestrovské show TV Nova v Praze na Václavském náměstí

Autor: Luboš Procházka
Foto Aha! – Dalibor Puchta, Marek Pátek, profimedia.cz, Koch Universal Music

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.