Burešová se ke svým kozám chová moc hezky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Burešová se ke svým kozám chová moc hezky

Eva Burešová
Eva Burešová (Fota Aha! - Youtube.com)

Populární Slunečná je plná všemožných zvířat, která do seriálu dodávají ze Statku u Merlina v Chyňavě. 

Je to na dohled od křivoklátských lesů a kromě filmových hvězd tu najdete desítky dalších sympatických němých tváří. Paní Helena Cynková (43) se v zooparku stará také o papoušky, drůbež a želvy... Až skončí omezení pohybu, určitě sem musíte zajít.

Jitka, filmová matadorka
Ve Slunečné si můžete pochutnat na skvělém kozím sýru. Ten je sice na obrazovce umělý, postarali se o něj rekvizitáři, ale kozy, které ve chlívku opatruje hlavní hrdinka Týna Popelková v podání Evy Burešové, jsou ochočené a cvičené. „Ano, na seriál odsud vozíme kozy – českou bílou a anglo-nubijskou. Taky dodáváme psy. Už tam hrál střední knírač a pitbul. krávu Jitku. To už je zkušená herečka z různých pohádek, máme ji od malého telete,“ představuje své herce usměvavá a starostlivá chovatelka.

Na statku má na sto savců a k tomu zhruba čtyřicet papoušků, také drůbež a želvy. „O naše svěřence se před kamerou nejvíc stará Eva Burešová, která se k našim kozám chová moc hezky. Důležité je nebát se. Protože jakmile máte strach, zvíře to pozná. Neví, čeho se bojíte, a tak se začne bát taky.“

Za dobrotu udělají všechno
Kozy jsou vycvičené tak, aby vyhověly přáním režiséra. „Voláme na ně, aby se podívaly naším směrem, nebo se to domluví s herci, aby jim dali něco dobrého, když se zkouší, a ony se pak na ně automaticky podívají. Je to hrozně hezký.“ Samozřejmě že všechna zvířata, která chovatelka dodává na plac, jsou na takový život připravována už odmala. „Všechna zvířata, která se použijí na natáčení, procházejí od mláděte speciálním výcvikem. Zvykají si na ruch, doteky lidí, cestování, a hlavně k tomu musí mít vlohy,“ vypráví Helena Cynková, která se zvířaty pracuje ceý svůj život.

Hrají i zebry a klokani
Zvířecí svěřenci paní Heleny si zahráli např. ve filmu Úkryt v zoo. „Měli jsme tam zebry, které sama herečka nakládala na vodítkách do vleků. Zahráli si tam i ochočení skunci, králíci, psi, kočky, klokani a velcí papoušci, které herečky nosily.“ U Merlina se natáčel také seriál s Bolkem Polívkou Znamení koně.

Najdete tu také opice
Na statku se samozřejmě pracovně objevila i řada známých tváří. Třeba Bára Jánová a Veronika Arichteva, které absolvovaly tréninky jízdy na koni. „S Veronikou jsem trénovala už před dvaceti lety, kdy se učila jezdit do jiného seriálu, a věřte, že se to nezapomíná. Je to jako jízda na kole.“ V Chyňavě najdete i opice nebo surikaty, protože je mají majitelé rádi. „Ale na filmování je nepoužíváme. Primárně jsou v našem zooparku, který je otevřený pro veřejnost. Teď, v této těžké době, ale samozřejmě ne,“ popisuje chovatelka, která má renomé již i u zahraničních produkcí.

Na video ze seriálu Slunečná se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
libormer
16. 5. 2020 • 19:21

Hezká je moc, ale jak se usměje, je celá krása v prd.li.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.