Fenomén popu Billie Eilishová: Proč vydrancovala Grammy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fenomén popu Billie Eilishová: Proč vydrancovala Grammy?

Minulou neděli 62. Grammy Awards v losangeleském Stapeles Center: Billie Eilish má pět gramofonků. Za album, píseň, nahrávku i objev roku a k tomu jeden za popové vokální album.
Minulou neděli 62. Grammy Awards v losangeleském Stapeles Center: Billie Eilish má pět gramofonků. Za album, píseň, nahrávku i objev roku a k tomu jeden za popové vokální album. (Foto Reuters, AP, Profimedia.cz)

Znuděná, otrávená, ale jen chvilku. Bože, to je trapný, zvedla výmluvně oči v sloup, když poprvé uslyšela svoje jméno. Pak se jí ale pusa roztáhla do bezděčného úsměvu. Billie Eilishová (18) nakonec posbírala na Grammy čtyři hlavní zlaté gramofonky a celkem si jich s bráchou odnesli deset!

Taková puberťácká póza: programově odtažitá a bez emocí, pop music má nový fenomén. Bilie vypadá zpruzeně, zasněně, že je trochu mimo, ale jsou to jen mimikry. Žádné flitry, zářivé úsměvy jaké házejí ostatní divy popu. „Vypadá jako inkarnace Marilyna Mansona. Ne jako její kolegyně Taylor Swift, nebo Katy Perry,“ napsal The NewYork Times.

Billie přišla na pódium v černo- zeleném kabátku od Gucciho, se zelenými dračími nehty a stejně zeleným melírem. Obrovské brýle jako Elton John v dobách nejvíc ujetých. „To ségra vymýšlí náš outfit. Ze 180 procent to diktuje ona, má cit,“ práskl bratr Finneas O’Connell. Společně natočili ceněné album, skládají písničky, jedou jako tandem. „Brácha je nejlepší kámoš,“ směje se. Přitom smích nemá ráda, tvrdí, že pokud se na ni někdo usměje, musí zareagovat stejně. „Je to zdvořilá reakce. A když se musím smát, nemám najednou kontrolu nad emocemi, cítím se slabší, bezmocná.“ Filozofování, které třeba za týden už nebude relevantní. Holka je trochu extravagantní, ponurá, svět dospělých jí moc nerozumí. Také proto uhranula teenagery. Je přísnou vegankou, aktivistkou. Mluví otevřeně o depresích, kterými si prý prošla. A o Tourettovu syndromu (nekontrované projevy emocí, tiky, nadávky, výkřiky), který jí byl diagnostikován.

„Byly okamžiky, kdy jsem se bála v našem domě. Do dvanácti let jsem musela spát s rodiči. Nekoukám na horory, svět je už takhle docela strašidelný,“ tvrdí. Ještě prý trpí i synestézií, což znamená vnímání jedné věci několika smysly (halucinace, kdy např. »slyší« barvy, »vidí« tóny hudby). Skvělý marketink. Anebo premisa geniality

Něco jako Nirvana
Nikdy nekouřila, nepije alkohol, neužívá ani drogy. Skladbu Xanny napsala na protest proti nadužívání psychofarmak, konkrétně xanaxu, léku proti úzkosti. Je svá, dělá si, co chce. Ujetá. Album »When We All Fall Asleep, Where Do Go?«, které vydala loni a právě kvůli němu má plnou náruč gramofonů, začíná tím, že si vyndá rovnátka z pusy, mlaskne, typicky srkne a potáhne slinu a řekne: „Vyndávám si rovnátka (Invisalign) a tohle je album." Kašle na konvence, vymezuje si své hranice vkusu. Mládežníky to baví a Billie bourá hitparády. Máme tu nového lídra, idol...

Vystihne rozpolcené pocit náctiletých, její album je temné, plné pochyb, rezonuje s jejich nejistotami. „Dokázala se identifikovat se svým publikem stejně jako Nirvana pře třiceti lety,“ prohlásil o ní bývalý člen této legendární skupiny Dave Grohl. „I moje dcery ji žerou,“ dodává zvesela.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního Aha!

 

 



Přečtěte si
vemenozmojistary
2. 2. 2020 • 06:10

Nechutnej kripl 🤮 🤮 🤮 🤮 🤮 🤮

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.