Jozífka zabila komoda: IKEA vysolí přes miliardu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jozífka zabila komoda: IKEA vysolí přes miliardu

Po třech smrtelných incidentech IKEA v roce 2016 stáhla rekordních 29 milionů kusů tohoto nábytku z obchodů.
Po třech smrtelných incidentech IKEA v roce 2016 stáhla rekordních 29 milionů kusů tohoto nábytku z obchodů. (Foto Facebook, Reuters)

Alespoň finanční náplast na žal získali rodiče Jozefa Dudeka (†2), který zemřel na udušení poté, co na něj spadla nebezpečná komoda od švédské nábytkářské firmy IKEA. Odškodnění, jež jim v pondělí přiřkl soud, svojí výší v historii USA nemá obdoby. Vyplatí jim 46 milionů dolarů, čili miliardu a 58 milionů korun navrch!

Smolný incident se odehrál v Kalifornii v roce 2017. Craig a Joleen nosící polské příjmení Dudekovi uložili syna a nechali jej samotného v dětském pokoji. Chlapec na sebe ale nedopatřením převrátil komodu. Když to rodiče zjistili, nejevilo už dítko známky života... IKEA přitom v roce 2016 tento kus nábytku stáhla z prodeje jako nebezpečný poté, co podobně v předchozích letech zemřely tři jiné děti. O tom, že vadný nábytek mohli vrátit a dostat své peníze zpět, Jozefovi rodiče nevěděli. „IKEA špatně obeznámila veřejnost,“ prohlásil tehdy rodinný právník, což byl i důvod k podání žaloby vůči švédskému gigantovi. A vyplatilo se, v pondělí soud rozhodl ve prospěch rodičů o vyplacení odškodného ve výši přesahující miliardu korun. To je zhruba trojnásobek toho, co inkasovaly rodiny tří zmíněných dětí v roce 2016 (každá 376 mil. Kč).

Peníze a bohatství však rodině Dudekových syna nevrátí. „Letos by mu bylo pět, moc nám chybí...“ slzí pořád nešťastná matka. „Nikdy bychom si nepomysleli, že dvouleté dítě převrátí 76 centimetrů vysokou komodu, která ho zadusí. Až později jsme zjistili, že nábytek byl nestabilní a nesplňoval bezpečnostní normy!“ Mimochodem – komody Malm se šesti zásuvkami v nabídce IKEA najdete i dnes, avšak s novým systémem uchycení na stěnu a jasnou výstrahou, že musí být připevněny.

23 milionů korun z odškodného chce rodina věnovat sdružením na ochranu dětí před nebezpečnými výrobky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.