Z toho až mrazí! Tvář Gotta zjevená v den jeho smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Z toho až mrazí! Tvář Gotta zjevená v den jeho smrti

Karel Gott (†80)
Karel Gott (†80) (Foto Aha! – M. Rušinová, M. Protivanský, D. Kundrát, D. Malík)

Loňský rok je vzhledem k počtu úmrtí slavných osobností právem označován jako jeden z nejtragičtějších roků za poslední dobu. Největší ztrátou byl odchod Karla Gotta (†80), jehož smrt velmi zasáhla i slavného Juraje Jakubiska. Režiséra a zpěváka pojilo dlouholeté přátelství.

 

 

Jakubiska a Gotta spojovalo velké přátelství. A nešlo pouze o situace, při kterých se umělci běžně setkávají. "Znal jsem jeho kamarády, byli jsme jedna parta, která zahrnovala i jeho skladatele a hudebníky," řekl Jakubisko. Dvojici sbližovala i vášeň k  malování, zpěvák se stal dokonce svědkem toho, kdy režisér pracoval na jedné buste.

„Byli jsme s Karlem vrstevníci i přátelé. Zažili jsme spolu neuvěřitelná 60. léta.  A nejen s Karlem, byla to celá plejáda umělců mé generace. Nikdy jsme se s Karlem nebavili o smrti. Žil tak jako já, myslel si, že bude žít sto let. Budu upřímný, když se říkalo, že se vyléčil z rakoviny, trošku jsem znejistěl. S mnoha mými kamarády jsme zažili chvíli, že jsme oslavovali, že se vyléčili. Cítili se fantasticky a pak to z ničeho nic přišlo. Nemoc se jim zákeřně vrátila,“ svěřil se Jakubisko.

Režisér také zavzpomínal na den, kdy Gott zemřel. "Je to podivné, ale 1. října večer, když Karel zemřel, jsem si maloval a stala se mi velmi zvláštní věc. Kreslil jsem si mechanismus lidského bytí v podobě ženské tváře. Večer jsem diář odložil a druhý den jsem se dozvěděl, že Karel zemřel. Zjistil jsem, že ta žena, co jsem maloval, je mu podobná. Tak jsem ten portrét dokreslil, dopsal Karlovo jméno a datum, kdy odešel. Bylo to všechno velmi mystické," prozradil dle webu cas.sk Jakubisko.

Jakubisko točí Perinbabu 2! Na plátno vrátí i mrtvé herce!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
josefvyskoc
7. 1. 2020 • 15:43

Strašné, z toho zamrazí, brrr!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.