Domácí porod skončil smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Domácí porod skončil smrtí!

Kvůli dítěti přiletěl i vrtulník.
Kvůli dítěti přiletěl i vrtulník. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Tragédií skončil v neděli domácí porod v Bukové na Plzeňsku. Záchranáři se snažili chlapečka oživit, to se jim ale nepodařilo. Smrt novorozence teď vyšetřují kriminalisté.

Kolem páté hodiny ráno volali zoufalí rodiče na tísňovou linku. Na místo ihned vyrazil vrtulník i sanitka s lékaři. Chlapeček nedýchal a oba doktoři desítky minut bojovali o jeho život. „I přes veškerou snahu musela lékařka konstatovat smrt,“ řekla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

odle informací Aha! matka na místě záchranářům tvrdila, že chlapeček byl po porodu v pořádku a komplikace nastaly až několik hodin poté. Jedno dítě už údajně doma porodila, nyní se ale mělo jednat o předčasný porod, který se rodiče snažili zvládnout doma bez pomoci lékařů. Matka skončila v nemocnici a případem se zabývají kriminalisté. „Zjišťují všechny okolnosti a nařídili soudní pitvu. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z usmrcení z nedbalosti,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Odborník: Je to obrovské riziko
Domácí porod je podle MUDr. Dany Ondrové obrovské riziko jak pro matku, tak pro nenarozené dítě. „Bohužel nemáme páky na to, abychom ženy přesvědčili, že doma by rodit neměly a že v nemocnici budou mít potřebný komfort,“ říká lékařka. Pokud porod probíhá v pořádku, nikdo z lékařů podle ní nemá tendenci do něj zasahovat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.