Herec Antonín Hardt: Vzali mi dvě třetiny žaludku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Herec Antonín Hardt: Vzali mi dvě třetiny žaludku

Antonín Hardt
Antonín Hardt (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, foto pro Aha! – Pavel Machan, ČTK – Michal Kamaryt)

Hrál ve stovkách filmů a seriálů, je spolužák Jiřiny Bohdalové (88) a nedávno se podruhé narodil. „Před šesti týdny jsem se vrátil do života,“ řekl deníku Aha! herec Antonín Hardt (83). Lékaři mu našli rakovinu žaludku a musel pod nůž.

Začalo to poměrně nevinně. „Pobolívalo mě břicho a na to já nikdy netrpěl,“ popisuje herec své problémy. Nikdy neměl žádné zvláštní zdravotní potíže, na svůj věk byl jura. Bolesti ale postupem času sílily. Z generálky v Divadle Rokoko už utekl Hardt rovnou za lékaři do nemocnice na Karlovo náměstí. „Gastroskopie odhalila rakovinu. Byl to šok,“ přiznal herec. Musel se ale rychle vzchopit a bojovat. „Měl jsem štěstí, ujal se mě profesor Pafko. Vzal mi při náročné operaci dvě třetiny žaludku. Ale už je to dobré. Už smím opatrně jíst a chodit,“ líčí situaci herec.



Má za sebou i obávanou kontrolu na onkologii měsíc po zákroku. Vše je na dobré cestě. „Měl jsem točit s režisérem Tomášem Magnuskem, ale zdraví je přednější. Moc děkuju dceři, která o mě pečuje, je farmaceutka, všude mě vozí, mám štěstí, že na tu nemoc nejsem sám,“ uzavírá Hardt. Zhubl 7 kilo, což si pochvaluje. Musel změnit způsob stravování. „Jím málo, ale častěji. Kamarádům jsem napsal, že si toho návratu vážím,“ přiznává. Věří, že má to nejhorší za sebou.

Čtvrtá nejhorší
Karcinom žaludku je nádorové onemocnění stěny žaludku, které je v současnosti čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v Evropě. Celosvětově je druhým nejčastějším maligním onemocněním. Na vznik rakoviny žaludku může upozorňovat ztráta chuti k jídlu s pocitem na zvracení. S těmito projevy může rychle dotyčný ztrácet na váze, trpět slabostí a častou únavou. Mohou se objevovat tlaky v horní polovině břicha s pocitem plnosti i po konzumaci malé porce jídla. Později se objevují neurčité zesilující bolesti břicha.

Antonín Hardt na pohřbu Stanislava Zindulky:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.