Dojemné loučení s Nikim Laudou (†70): Sbohem, tatínku! Nashle, legendo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dojemné loučení s Nikim Laudou (†70): Sbohem, tatínku! Nashle, legendo!

Niki Lauda
Niki Lauda (Red Bull)

Zástupy lidí, známé osobnosti nejen z prostředí  F1 a především zdrcená rodina. Ti všichni se přišli včera naposledy rozloučit se závodníkem Nikim Laudou (†70), který zemřel minulé pondělí.

U obřadu nechyběla vdova Birgit Wetzingerová (40) a synové z prvního manželství Mathias (38) s Lukasem (40), který na zavřenou rakev položil Laudovu závodní helmu. Na odpolední zádušní mši dorazila také dvojčata Max (9) a Mia (9), které měl slavný pilot právě s Birgit. I oni vyprovodili tatínka k věčnému odpočinku.

Kromě rodiny se s trojnásobným světovým šampionem přišly do vídeňské katedrály svatého Štěpána rozloučit i nekonečné zástupy lidí. V příchodu jim nezabránilo ani deštivé počasí. Jakoby snad také nebe plakalo nad ztrátou legendy, která se nesmazatelně zapsala do historie formule 1. Mnoho z těch, kteří chtěli závodníkovi vzdát holt, předvedlo dojemné gesto, když před rakví smeklo kšiltovku.

Samotný pohřeb proběhl odpoledne poblíž Döblingu v rodinném kruhu. Město Vídeň sice nabídlo pozůstalým místo na Centrálním hřbitově, ale ti odmítli. Lauda byl pohřben symbolicky v závodní kombinéze milované stáje Ferrari.

Obelhával smrt

Smrti se vyhýbal, jak mohl. I když už se zdálo, že je odepsaný, nakonec se uzdravil. Poprvé v roce 1976. Při závodě na trati Nürburgring dostal smyk a po srážce s dalším vozem začalo jeho Ferrari hořet. Lauda navíc ztratil helmu, takže i přes rychlé vyproštění utrpěl těžké popáleniny a poškozené měl i plíce. Kněz mu už dával poslední pomazání, ale jezdec se zase brzy postavil na nohy a o 42 dní později znovu závodil. S následky zranění se však potýkal až do konce života. V letech 1997 a 2005 podstoupil transplantace ledvin a loni v srpnu musel také na transplantaci plic. Před Vánocemi sice opustil nemocnici a zdálo se, že smrt znovu obelhal... jenže zubatá si pro něj o pár měsíců později nakonec přišla.

Arnoldův smutek

Ztrátu Nikiho Laudy oplakal celý svět. Na včerejší odpolední zádušní mši se proto s legendárním závodníkem přišlo rozloučit i mnoho známých osobností, pozváno byl přes 500 hostů! Dorazili třeba úřadující mistr světa F1 Lewis Hamilton (34) nebo hollywoodský herec politik původem z Rakouska Arnold Schwarzenegger (71), který na mši za kamaráda promluvil. „Niki byl šampion. Ikona. Rakouský poklad. Šlo o jednoho z mých drahých přátel. Ten štědrý průkopnický hrdina mi bude scházet celým mým srdcem,“ napsal představitel filmového Terminátora nedávno na Twitteru.

Niki Lauda (†70)

* Narodil se 22. února 1949 ve Vídni a zemřel 20. května 2019 v Curychu.

* Ve formuli 1 se stal trojnásobným mistrem světa (1975 a 1977 ve stáji Ferrari, 1984 jako závodník McLaren)

* Svět F1 nikdy neopustil, dělal poradce u Ferrari, komentátora a šéfa dozorčí rady stáje Mercedes.

* Angažoval se i v letecké dopravě, vlastnil několik společností a sám také pilotoval.

* Dohromady zplodil pět potomků. Syny Lukase a Mathiase měl s první manželkou Marlene. Dalšího syna Christopha s neznámou milenkou a dvojčata Maxe s Miou s druhou ženou Birgit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.