Čvančarové mrazivý spor s Čadkem: Stála si za svým, šlo o dceru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čvančarové mrazivý spor s Čadkem: Stála si za svým, šlo o dceru!

Její smrt Jitku doteď velmi bolí...
Její smrt Jitku doteď velmi bolí... (Foto Aha! – David Kundrát, Marek Pátek, Instagram.com, ara)

Herečka Jitka Čvančarová (41) je úspěšná, krásná, má milujícího manžela a s ním dvě děti. Přesto se musela popasovat s jedním z nejhorších životních okamžiků. S umíráním maminky. O jejím smutném odchodu promluvila v rozhovoru pro Magazín DNES.

Herečka se svěřila, že když byla její maminka těžce nemocná, z nemocnice si ji vzala domů. O hospicu nechtěla ani slyšet. Její manžel Petr Čadek měl prý podle citovaného magazínu obavu, jestli to nebude příliš traumatické pro jejich dceru Elenku. Jitka si ale stála za svým. „Dítě stejně přesně cítí, co se děje, a je lepší mu odpovědět na všechny otázky než ho odbýt. Samozřejmě s ní mluvím obsáhleji. Nechci, aby se lekla hned na začátku. Když potřebuju říct něco drsnějšího, vezmu to ze všech možných rovin, než dojdu k hlavnímu tématu,“ vysvětlila.

Zároveň ale byla velmi ráda, že má kolem sebe hodně profesionálů, u nichž nacházela nezbytné rady: „„Kdybych neměla kamarády z odborných kruhů, kterým jsem volala, abych se ujistila, jak reaguje tělo člověka, když odcházejí jednotlivé orgány, jak se mění dech a tak dále, bylo by to mnohem těžší. Vysvětlovali mi to velmi detailně, zpříma a racionálně, abych uměla v takové situaci jednat a pomoct,“ říká herečka, která si myslí, že by lékaři s lidmi měli jednat na rovinu a citlivě sdělit, že se konec nenávratně blíží.

„Mám pocit, že tohle právě hezky říct neumějí. Jako kdyby se báli říct, že vaše cesta je u konce, a dělají všechno proto, aby to říkat nemuseli. Tou falešnou nadějí však všechno velmi komplikují. A to je špatně. Člověk se má soustředit na to, že odchází, a udělat to, co pokládá za důležité. Musí mít prostor se s tím smířit,“ je přesvědčená.

Jitka Čvančarová je proto ráda, že odcházení maminky zažili nakonec jako rodina, i malá dcerka se se smrtí babičky smířila. „S babičkou na sebe byly napojené, moc se milovaly. Když pominu obrovský smutek a stesk, který k tomu všemu patří, tak dnes mluví o tom, jak nám babička poslala brášku, který se narodil přesně rok poté, co maminka odešla,“ uvedla herečka pro čtvrteční Magazín DNES.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.