Dívka (12) trpí vzácnou poruchou příjmu potravy: Má chorobný strach z jídla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dívka (12) trpí vzácnou poruchou příjmu potravy: Má chorobný strach z jídla!

Grace se děsí, že se jídlem udáví.
Grace se děsí, že se jídlem udáví. (Foto ara)

Nejznámějšími poruchami příjmu potravy jsou anorexie a bulimie. Jenže existují i další, vzácnější. K těm se řadí cibofobie neboli chorobný strach z jídla. Angličanka Grace Daw (12) kvůli ní prakticky nejí a zoufalé mámě umírá před očima.

Už když byly Grace čtyři měsíce, její mámu Janine (48) znepokojovalo, že po každém kojení veškeré mléko vyzvrací. Lékaři tehdy dívence diagnostikovali dysfagii, tedy poruchu polykání. Kvůli ní jí zavedli přímo do žaludku hadičku na výživu. Problém však ale nezmizel. S dysfagií se dá žít, u Grace však přerostla v chorobný strach z polykání a ve výsledku v cibofobii, tedy fobii z jídla jako takového.

Prakticky jediné, co dokáže pozřít, je zmrzlina a trochu překvapivě i papričky jalapeños. „Ale za celý den sní maximálně hrst potravy. Každé sousto převaluje v puse třeba i čtyřicet minut,“ líčí smutně Janine a upřesňuje, že Grace se děsí, že se jídlem udáví. „Výživa dodávaná hadičkou nestačí, Grace zhubla už na 25 kg. Je extrémně bledá, netečná, má tmavé kruhy pod očima. Umírá mi před očima,“ zoufá si máma, kterou lékaři varují, že je jen otázkou času, kdy její dcerce začnou selhávat orgány. „Vyčerpala jsem všechny možnosti a nevím, jak dál. Teď už jen doufám v zázrak.“

Grace se děsí, že se jídlem udáví.

Přečtěte si
fido2
2. 1. 2019 • 13:38

Jestli nemá zauzlovaná střeva.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.