Vaškůůů má kulatiny: První díl Cirkus Humberto měl premiéru před 30 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vaškůůů má kulatiny: První díl Cirkus Humberto měl premiéru před 30 lety!

Josef Laufer byl vizáží Kathy Kriegel opravdu zklamán.
Josef Laufer byl vizáží Kathy Kriegel opravdu zklamán. (Foto: reprofoto ČT, ara)

Cirkus Humberto se stal nesmrtelným díky románu Eduarda Basse z roku 1941. Osudy šesti generací hrdinů z maringotek ve stejnojmenném televizním seriálu si proto nechal ujít jen málokdo. Dnes je tomu právě 30 let od premiéry prvního dílu.

Román vznikl na základě skutečných zážitků autora, Eduard Bass totiž strávil v cirkuse dva roky. Hned po svém vydání dílo vzbudilo mimořádný zájem čtenářů a začalo se uvažovat o filmovém zpracování. Natáčení bylo ale finančně a organizačně náročné. Kvůli stoletému rozpětí děje byly problémy v hereckém obsazení, stárnutí postav, hledání exteriérů, a především v nastudování dobových artistických čísel.

Spolu s Němci

Seriál proto začal vznikat až v 80. letech díky koprodukčnímu spojení tehdejší Československé televize a západoněmecké společnosti TV 2000. Natáčení 12 dílů trvalo celkem dva roky. „Pojďte a zhlédněte vyprávění z minulého věku, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi. Vydejme se na cestu s lidmi, kteří křižovali Evropu, protože jejich osudem se stal cirkus. Nalezli v něm nejen obživu, ale i smysl života.“ Po těchto úvodních slovech Radovana Lukavského (†88) v seriálu zářily největší herecké hvězdy té doby, které to neměly jednoduché.

Bez kaskadéra

Musely se naučit akrobatické kousky nebo jezdit na koni. Například Dagmar Havlová-Veškrnová (65) při jízdě v manéži neměla dublérku. Pavel Mang rovněž absolvoval všechny artistické kousky zcela sám. Slavnou se stala úvodní píseň Krev toulavá skladatele Karla Svobody (†68). Zazpíval ji Karel Gott (79).

Dvojité klece

Kromě herců si ve filmu zahráli i skuteční artisté. I tak se ale muselo počítat s bezpečností. Scény se šelmami se natáčely s pomocí překrytých klecí, které oddělovaly herce od zvířat. Nevšední příhoda se stala také se slonem, který měl vést průvod cirkusu. Protože nebyl zvyklý na koně, kteří šli za ním, utekl do polí, kde ho zastavilo až zapíchnutí ostré slámy do nohy.

Šest generací

Děj seriálu režiséra Františka Filipa se odehrává v 19. a na začátku 20. století a vypráví o šesti generacích rodu Humberto. Zakladatele cirkusu Carla si zahrál Martin Růžek, pokračovatelem byl jeho zeť Bernhard Berwitz v podání Radoslava Brzobohatého (†79). Po smrtelném zranění v tygří kleci ho vystřídal syn Petr, kterého ztvárnil Werner Possardt (†53), a posledním ředitelem byl Václav Karas v podání Jaromíra Hanzlíka (70).

Natáčení v číslech

4 parní lokomotivy

30 maringotek

40 veteránů

50 artistů a drezérů

120 kočárů

162 herců

422 hudebníků

600 koní

6830 komparzistů

Jaromír Hanzlík zazpíval na křtu svého CD

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.