Čáslavská (†74): Nádherný hrob postavil syn vlastníma rukama! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Čáslavská (†74): Nádherný hrob postavil syn vlastníma rukama!

Věra Čáslavská, syn Martin Odložil.
Věra Čáslavská, syn Martin Odložil. (Aha! - Karel Kopáč, M. Sekanina, P. Machan, M. Hykl, ČTK)

Za pět dní to budou dva roky, kdy výjimečná žena Věra Čáslavská (†74) podlehla zákeřné rakovině slinivky. Poklonit se památce sedminásobné olympijské vítězky zatím nebylo kde, až dodnes. Její syn hrob budoval vlastníma rukama na jejím milovaném místě.

Hrob pro fenomenální sportovkyni, držitelku sedmi olympijských medailí byl postaven a odtajněn veřejnosti. Syn Martin Odložil (44) místo jejího posledního odpočinku tajil, stejně jako její blízcí. „Martin už místo našel. Kde, to vám nemohu říct. Rodina si to nepřeje,“ řekl Blesku loni v květnu starosta Černošic Filip Kořínek.

Hrob pro Čáslavskou nechal její syn udělat přímo ve zdi hřbitova, který sousedí se zahradou černošického domu, v němž paní Věra žila. „Na náhrobku pracoval místní sochař a architekt z Černošic,“ prozradil se Blesku fotograf Patrik Nguyen, který na přání Odložila fotil věci Čáslavské pro speciální vzpomínkovou výstavu na Červenohorském sedle v Jeseníkách.

V Jeseníkách se Čáslavská v roce 1968 skrývala před komunisty a v ilegalitě tvrdě trénovala na olympiádu v Mexiku, když nedlouho před invazí Sovětů podepsala výzvu Dva tisíce slov. „Obětovala bych všechny své dosavadní medaile za letošní vítězství. Protože nebojujeme za sebe, ale za nás za všechny. A naši lidé si zaslouží vítězství," prohlásila podle extraktory.cz před odletem na olympiádu v Mexiku.

Syn nejúspěšnější sportovkyně se vlastníma rukama podílel na stavbě hrobu. „Byl jsem u toho, když pan Odložil osazoval hrob květinami a instaloval tam s kolegou obrovské kameny,“ řekl Blesku fotograf Patrik Nguyen.

Ke hřbitovu v Černošicích měla Čáslavská blízký vztah. „Když Věra umírala, říkala, že chce spočinout s rodiči. Na jejich hrobeček v Černošicích také chodila téměř denně, i s klapačkami na zádech,“ svěřil se Blesku Martin Vačkář (70), blízký přítel Čáslavské. Před hřbitovem v Černošisích se objevila i dřevěná kladina jako symbol Věřiných úspěchů. Kdo ji tam nechal udělat je záhadou, starosta to nechce prozradit.

Dojemné sbohem! Lidé zazpívali Čáslavské československou hymnu:

Video se připravuje ...

 

 



Přečtěte si
rezacek
19. 10. 2018 • 19:39

Lépe bych to nenapsal. VRAH VLASTNÍHO OTCE - nedovedu si představit, jak bych s tímhle žil. Ale syn Čáslavské s tím znevně nemá problém.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.