Ve Vídni zemřela herečka Brettschneiderová (†72)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve Vídni zemřela herečka Brettschneiderová (†72)!

Nika Brettschneiderová
Nika Brettschneiderová (reprofoto ČT)

Profesorka brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Nika Brettschneiderová zemřela ve Vídni. Jako signatářka Charty 77 byla v roce 1977 donucena vystěhovat se do Rakouska.

O jejím úmrtí informovalo na svém webu brněnské divadlo Husa na provázku. Podepsání Charty bylo pro Brettschneiderovou přirozené. "Člověk to prostě podepsat musel. To bylo naprosto přirozené," řekla v dokumentárním cyklu České televize o životních osudech signatářů. Po podpisu dokumentu byla ihned vyhozena z divadla a její manžel přišel o místo ve Vítkovických železárnách.

Rozhodli se tedy pro politický azyl, který chartistům nabídl tehdejší rakouský kancléř Bruno Kreisky. Měli totiž tehdy malého synka. "Odjížděli jsme s tím, že zkusíme dělat divadlo," vzpomínala Nika. Jejich divadlo bylo zpočátku kočovné, pak ovšem našlo stálou scénu ve Vídni.

Ve Vídni zemřela signatářka Charty a herečka Nika Brettschneiderová. Dožila se 77 let

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.