Režisérka Simonová (†83): Zemřela královna českých pohádek. Natočila jich 74! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Režisérka Simonová (†83): Zemřela královna českých pohádek. Natočila jich 74!

Svatava Simonová (†83) zemřela v neděli.
Svatava Simonová (†83) zemřela v neděli. (Foto Aha! - Martin Hykl, ČT, ara)

Po dlouhém boji s krutou nemocí navždy odešla režisérka Svatava Simonová (†83). Pro Československou a posléze Českou televizi natočila celkem 74 pohádek. Herci jí přezdívali Krejčík v sukních - podle výbušného režiséra Jiřího Krejčíka (†95), známého například z Pelíšků.

„Paní režisérka Simonová byla ostrá,“ vzpomíná na tvůrkyni herečka Isabela Siegelová Soukupová (51). Zahrála si u ní v v roce 1991 v Pohádce o touze. „Byla velice náročná a důsledná, před samotným natáčením hodně zkoušela,“ upřesnila pracovní zásady známé režisérky Isabela. A přidala ještě drsnou vzpomínku. „Paní Simonová měla přesnou představu, jak mám podle výtvarníka vypadat. V maskérně mě líčili asi tři hodiny. Když ale paní režisérka přišla zkontrolovat výsledek, bylo to rychlé. Sundala si džínovou košili a jedním tahem mě odlíčila,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Isabela.

V Pohádce o touze si herečka zahrála se svým manželem Pavlem Soukupem (69). Hudbu k ní složil režisérčin manžel, skladatel Ladislav Simon (†82). Byli osvědčená dvojka a spolupracovali na většině jejích pohádek. A naopak Savtava byla spoluautorkou většiny libret hudebně scénických děl svého muže pro Národní divadlo.

Syn byl na Tháliích

Zprávu o smrti režisérky oznámil její syn, uznávaný klavírista a bývalý ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon (51). V sobotu, jen den předtím, než maminka zemřela, předával v Národním divadle Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru opera Miroslavu Švejdovi (78). Místo a datum posledního rozloučení se Svatavou Simonovou rodina oznámí později.

Loutky a vši

Simonová patřila do významného moravského loutkářského rodu, který provozoval až do roku 1953 kočovné divadlo. Na pražské DAMU vystudovala loutkohereckou režii, pak ovšem přešla k režii klasických hraných pohádkových inscenací. Po odchodu z ČT v roce 2002 se věnovala literární a výtvarné činnosti. V 77 letech vydala svou literární prvotinu Čas hledání vší z prostředí kočovné loutkoherecké společnosti.

 Soukup trpí fibrilací síní: Ta může způsobit i mrtvici! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.