Poslední rozloučení s oblíbeným a uznávaným kreslířem Vladimírem Renčínem (†75): Ježkovy písně a portrét na památku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poslední rozloučení s oblíbeným a uznávaným kreslířem Vladimírem Renčínem (†75): Ježkovy písně a portrét na památku!

Vladimír Renčín podlehl dlouhé nemoci.
Vladimír Renčín podlehl dlouhé nemoci.  (Foto Aha!: Karel Kopáč, kresba Milan Kounovský/Deník)

Tiché a krátké bylo poslední rozloučení s humoristickým kreslířem, karikaturistou a ilustrátorem Vladimírem Renčínem (†75). Pohřeb se odehrál neveřejně v hradecké městské hudební síni v okruhu rodiny a asi padesátky přátel a kolegů zesnulého umělce. V Hradci Králové prožil většinu svého života.

„Bylo to smutné, hodně citové. Byla tam velká záplava květin, hrála kytara a flétna, a zazněly reprodukované Ježkovy písně a vzpomínky na něj, ve kterých o něm mluvil Horníček jako o člověku, k němuž vzhlížel, a ze záznamu hovořil i Renčín například o svých touhách,“ přiblížila spolužačka zesnulého kreslíře dění na smutečním obřadu, na jehož konci se jeden z umělců uklonil nad rakví údajně se slovy: „Poslední vernisáž skončila!“

Venku poté, co pohřební služba odvezla z hudební síně rakev s umělcovými ostatky, hosté obřadu kondolovali Renčínově manželce Míle, jeho dceři Zuzaně, synu Vladimírovi a dalším jeho blízkým. Byl mezi nimi například primátor Hradce Zdeněk Fink (62) či známý hradecký kreslíř Lubomír Lichý (71). Ten vdově po Renčínovi přinesl portrét na památku. „Nakreslil jsem ho podle fotografie, která nejvíce vystihuje jeho hloubavou filozofickou povahu,“ řekl umělec a ukázal darované dílo.

Pocta kolegovi
„Vladimír Renčín byl po roce 1990 i mým předsedou České unie karikaturistů, moc jsem ho uznával... tak alespoň tato moje pocta kresbou,“ řekl známý kreslíř Milan Kounovský.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.