Propuštěný vrah Kajínek (56): Milost zhatil opilec! Vše o jeho minulosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Propuštěný vrah Kajínek (56): Milost zhatil opilec! Vše o jeho minulosti

Čerstvě omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek.
Čerstvě omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek. (Zdeněk Matyáš)

Kdyby měl propuštěný dvojnásobný vrah Jiří Kajinek (56) korunu za každou minutu, kterou kdy doufal v milost, mohl vyjít z basy ještě o nějakých deset milionů bohatší. Dvěma prezidentům tolik věřil, ale oni ho jen napínali. Ten třetí, který jeho naděje hned na začátku zadupal do země, mu nakonec svobodu dal. A hromotluka s býčí šíjí tím rozplakal...

Kajínek měl problémy se zákonem od patnácti let. V roce 1990 byl jako recidivista odsouzen na 11 let za loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich vozu. Nasadil taktiku vzorného vězně a za dobré chování mu byl v roce 1993 na tři dny přerušen trest. Jenže svoboda byla příliš lahodná, a tak se za mříže nevrátil. V téhle pauzičce zemřeli v Plzni dva lidé – podnikatel a jeho bodyguard, další byl vážně zraněn. A nájemnou vraždu »přiklepli« Kajínkovi – soud ho v červnu 1998 poslal za mříže na doživotí.

Vstávaly mu vlasy
Kajínek se nikdy nepřiznal, tvrdí, že vše je komplot plzeňských policistů, a nadlouho se tak jedinou jeho nadějí stalo, aby soud rozhodoval znovu. To se ale nezdařilo vzdor tomu, že se rozsudek snažilo zvrátit několik ministrů spravedlnosti. Začátkem roku 2001 třeba podal ministr Pavel Rychetský stížnost pro porušení zákona. Podle něj totiž nebylo možné, aby se na místě činu odehrálo to, co stojí ve spise.

Prý mu při jeho pročítání „vstávaly vlasy na hlavě“. Pikantní je, že to oznámil na tiskovce, kdy vedle něj tehdy seděl jako premiér Miloš Zeman. Kajinkovi tak zůstal už jen sen: dostat se ven díky prezidentské milosti Václava Havla (†75). Svou popularitu totiž právě získal útěkem z přísně střežené věznice Mírov, kdy ho policejní komando dopadlo až po dvou měsících – téměř v přímém přenosu, rozespalého a v trenkách.

Podlehla kouzlu?
Ve Valdicích poté Kajínka navštívila žena, která měla dlouhá léta u Havla milosti na starosti. A často byla kritizovaná právě za výběr i sporných případů. Ale Jana Chalupová byla koneckonců také jenom žena, která stejně jako početný fanklub nakonec podlehla kouzlu doživotního vězně Kajínka. Podle Chalupové byl Kajínek odsouzený nespravedlivě, a tak hned začala zpracovávat podklady pro milost. Sebevědomě tehdy tvrdila, že Havel ještě nikdy neodmítl milost, kterou mu doporučila... Kajínkovi Chalupová slíbila, že začátkem léta bude mít vše připraveno. Nejlepší však prý bude počkat na dobu před Vánocemi. Ten čas milostem vyloženě přeje, a navíc i Havel bude naměkko, protože se bude loučit s prezidentováním...

Podstrčená milost
Jenže dáma přes milosti se spletla. Havel mezitím na podzim 2002 osvobodil lékaře z Kladna, který už poněkolikáté havaroval pod vlivem alkoholu a zabil cyklistu. „Tuto milost mu někdo bez mého vědomí podstrčil,“ tvrdila Chalupová. „V roce 2002 mi Václav Havel slíbil, že než odejde z úřadu, tak že mi udělí milost. Já jsem ve vězení čekal v bezesných nocích... Nenapadlo by mě nikdy, že Václav Havel nedodrží svůj slib,“ řekl Kajínek.

Lavina kritiky
Na Havlovu hlavu se každopádně spustila lavina kritiky za další nepochopitelnou milost. A tak když měl na stole tu Kajinkovu, která mohla znít i na zmírnění trestu, Havel se zašprajcoval. Už žádné milosti udělovat nebude, nenechá se stále osočovat! Připouštěl sice, že je Kajínek s největší pravděpodobností nevinný, ale rozhodnutí o milosti pro něj prý přenechá svému nástupci.

Přitom předtím osvobodil i odsouzeného dvojnásobného vraha Zdeňka Růžičku, který podle rozsudku pod záminkou koupě ojetého auta brutálně ubil dva starší manžele. Podobně jako Kajínek ani Růžička nebyl žádný svatoušek, Havel ale zřejmě pod vlivem značně kontroverzního spolku Šalamoun v jeho vinu nevěřil.

Klaus na Hradě
Zklamání Kajínkovi pak přinesla i volba prezidenta. Na Hrad usedl Václav Klaus (75) a Chalupová jako šéfka přes milosti skončila. Ani Havlův nástupce neměl problém udělit kontroverzní milost. Korunu všemu nasadil na konci svého působení na Hradě 1. ledna 2013 podivným hromadným omilostněním hlavně velkých tunelářů, jejichž procesy se protahovaly. „Samozřejmě mě hodně mrzí, že mě nechal deset let čekat, a nakonec řekne, že neshledal důvody k udělení milosti,“ řekl Kajínek. Ještě krátce po kontroverzním omilostnění tunelářů se totiž nechal Klaus slyšet: „Už teď mám na stole 400 nových žádostí o milost, a protože jich měsíčně přichází zhruba 200 až 300, milosti budu ještě minimálně jednou udělovat.“

Ringo se přimluvil
Do boje za svobodu pro doživotního vězně se přitom zapojil i František Ringo Čech. V otevřeném dopise napsal: „Vážený pane prezidente! Milý Václave! Dejte Kajínkovi milost a rozlučte se se svým úřadem aktem moudrosti a milosrdenství a vyhovte 7500 signatářům žádosti a svému milovanému Ringovi, který se tímto k petici připojuje. Nebo snad chcete, aby za vás smetanu slízal váš následník Miloš Zeman? Až budeme na hlavním nádraží vítat vlak s osvobozeným Kajínkem, předám vám osobně jako dar svůj olej „Pusťe Kajínka! Hajzlové! Nezklamte!“

Zamítá se!
Jenže Klaus zklamal a začátkem února 2013 Kajínkovy naděje opět spláchla studená sprcha. „Přišel mi dopis z Kanceláře prezidenta republiky, že žádost Jiřího Kajínka o milost, kterou podal mým prostřednictvím, se zamítá. Pan prezident podle textu rozhodnutí neshledává důvody pro udělení milosti,“ řekl tehdy jeho obhájce Tomáš Zejda.

Byla to druhá Kajínkova žádost adresovaná prezidentu Klausovi. Na první nepřišla odpověď žádná, na druhou pak ta zamítavá. Navíc ho rozhořčilo samo velmi obecné odůvodnění, které mu v dopise poslal šéf hradní kanceláře Jiří Weigl. Klaus se prý osobně pečlivě zabýval Kajínkovou žádostí o milost. Neshledal ale dostatečné důvody k jejímu udělení.

Vděčný i za 25 let
„To, že mám ještě měsíc šanci, to už neplatí. Přišel dopis z Hradu. Pan Weigl mi sděluje, že prezident Klaus neshledal dostatečné důvody k udělení milosti. Je to až nechutné, jak si každý vysvětluje institut milosti tak, jak se mu to hodí! Jakl (poradce prezidenta – pozn. red.) kritizuje justici, Klaus kritizuje justici, ale já se mám obracet na justici s důvěrou?“ rozhořčil se tehdy Kajínek, jehož slova zprostředkovala blízká přítelkyně. Podle ní stále věřil, že by se mohl dočkat, když ne úplné milosti, tak alespoň změny délky trestu z nejpřísnějšího doživotí na 25 let. To by prý „vděčně přijal“. „Viděl by sice v dálce, ale přece jen konec současné hrůzy. Doživotí ho nemá,“ citovala vězně jeho přítelkyně.

Obával se lidí
Sám Klaus se vyjádřil až po letech v souvislosti s oznámením Miloše Zemana, že Kajínkovi milost udělí. „Opravdu jsem o tom uvažoval a někteří moji spolupracovníci mi i říkali, ať to udělám,“ řekl Klaus. Proč se tedy rozhodl jinak? „Trošku jsem se opravdu obával jistého ataku veřejnosti. Nebyl jsem si tím jist, samozřejmě, že jsem si tím nebyl jist.“ A dodal, že neví, jestli si tím Miloš Zeman „může být vůbec jistý“.

Mluvčí Špaček: Havel o milosti neuvažoval!
Slib, že Havel dá milost Kajínkovi, označil někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček za absolutní nesmyl. „Václav Havel o milosti pro Kajínka neuvažoval, o ničem takovém jsem za celou dobu pobytu na Hradě neslyšel,“ řekl. Také Karel Schwarzenberg, který sice už v té době kancléře nedělal, ale k Havlovi měl stále blízko, si prý neumí představit, že by slíbil udělení milosti. Pravda je ale taková, že sám Havel slib sice asi nedal, lidé z prezidentské kanceláře, kteří připravovali podklady pro udělění milosti, ale Kajínka utvrzovali v tom, že ji dostane.

Reakce Kajínka: Je prolhanej, nebo senilní!
„Jak jste psali o tom Havlovi. Já otevřu noviny a tam Špaček říká, že to je lež. Takže, člověk, který vyučuje etiketu, tak on je prolhanej! On lže! On obviňuje mě ze lži! Chápete? No kdo tady bude komu dávat lekce ze slušeného chování? Protože si myslí, že má v té společnosti takový kredit,“ reagoval pro Aha! Kajínek na prohlášení Špačka. Co když na to bývalý mluvčí zapomněl? „Tak to by byl senilní... Ale on to ví moc dobře. Prý to měli už za Havla právníci připravené. Znova opakuji, já nemám problém s vámi mluvit. Mě neobtěžují novináři ani lidi. Mně vadí, když někdo neříká pravdu. Vždyť já co řeknu, za tím si stojím.“ Prezident Miloš Zeman (72) udělil z Hradu zatím pouze 7 milost: Má Kajínek děkovat první dámě?
S novým prezidentem může přijít nová naděje. Možná si to Jiří Kajínek (56) v duchu takhle maloval, ale Miloš Zeman (72) jeho naděje zpočátku zpražil. Otočil až letos.

„Nebudu udělovat milosti, je to monarchistický přežitek,“ prohlašoval už ve volební kampani. Ve Sněmovně jako prezident pak Zeman zopakoval: „Zavázal jsem se již před volbami, že nebudu vyhlašovat amnestie a že nebudu udělovat milosti s výjimkou humanitárních případů, že někdo umírá ve vězeňské nemocnici, zbývá mu několik posledních týdnů jeho života, nedopustil se závažného trestného činu a má domácí prostředí, v němž svůj život může důstojně dožít.“ Nic z toho Kajinek nesplňoval, ale přece řekl, že si postoje Miloše Zemana cení.

Pochyby o vině
Zeman se ale jedním dechem vyslovil pro obnovu jeho procesu. „Já bych se přimlouval za to, aby bylo obnoveno řízení, aby pokud možno bylo přeloženo od plzeňského soudu někam jinam, aby se odstranilo podezření z možné zaujatosti tohoto soudu,“ pronesl Zeman. „Dokonce advokátka pana Kajínka říkala, že jí to znovuotevření případu připadá jako férovější řešení než udělení milosti,“ obhajoval svůj postoj prezident. Zlom nastal až začátkem letošního dubna na setkání s občany v Čáslavi. „Vážně uvažuji o milosti. Existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině,“ vypustil Zeman »bombu«.

Zázraky se dějí
Značně skepticky překvapivou zprávu přijala Kajínkova advokátka Klára Long Slámová. Prezidentovy výroky označila za »prázdná slova«, kterým nehodlá přikládat váhu. „Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně užívá při cestách za svými příznivci jméno Jiřího Kajínka, aniž by pro jeho případ cokoliv za ta léta učinil, budu se jeho vyjádřením zabývat až tehdy, pokud to bude skutečně myslet vážně a milost Jiřímu Kajínkovi udělí,“ napsala na sociální síti.

Naopak Kajínek jako by ani za ta dlouhá léta marného doufání v milost neztratil naději. „To by byl opravdu zázrak. Zázraky se snad dějí... Kdyby to dopadlo dobře, moc bych si toho vážil,“ zprostředkovala jeho reakci opět přítelkyně. Zeman milost prý udělí s podmínkou, že sedm let nesmí Kajínek nic provést, jinak se do kriminálu na doživotí vrátí.

Je za tím žena?
Možná ale že i tady platí pořekadlo »cherchez la femme«, tedy za vším hledej ženu. Oznámení o udělení milosti přišlo bezprostředně poté, kdy Hrad nečekaně zveřejnil fotky z návštěvy první dámy Ivany Zemanové v rýnovické věznici. S Kajínkem si podala ruku a vlídně s ním pohovořila. Přinesla mu snad ona tu zprávu, na niž čekal téměř 28 let?

„Moje manželka je kupodivu svéprávná osobnost a jako taková má právo postupovat, jak sama uzná za vhodné. Toto není první ani poslední věznice, kterou navštěvuje,“ řekl Zeman. Návštěva vězně, po němž některé ženy šílí už od chvíle, kdy ho viděli poníženého a polonahého na zemi při dopadení policejními zakuklenci, byla prý její iniciativou. Současně Zeman popřel, že se s ní o udělení milosti radil. A pak dodal trochu tajemně: „První dáma na to může mít svůj názor, ale já nepublikuji soukromé rozhovory v naší domácnosti.“

Slzy v očích
I když to málokdo čekal, Zeman se tedy nakonec zachoval jako monarcha. Žádného poníženého »líbání ručiček« mocnáře se ale drsný chlápek Kajínek bát nemusí. Prezident se s ním totiž nehodlá ani setkat. „I když termín populismus se velmi často zneužívá, tak právě toto setkání bych opravdu považoval za populistické, tedy podbízivé,“ pronesl trochu paradoxně. Jeho kritici ho totiž podezřívají, že Kajínka pustil, aby si před druhou prezidentskou volbou zajistil body u voličů.

Ať tak či tak, povedla se třetímu z prezidentů, kteří rozhodovali o Kajínkově milosti, nevídaná věc. Toho chlapa jako horu, který nikdy nebyl žádná třasořitka a v base si ještě vypěstoval pořádnou muskulaturu, dokázal dojmout. „Mám slzy v očích,“ přiznal se doživotní odsouzený nájemný vrah, když se dozvěděl, že půjde na svobodu.

Milostí jako máku i jako šafránu
Prezident Miloš Zeman udělil ve svém úřadě zatím pouhých 7 milostí. To je výrazně méně, než za své působení dali prezidenti Václav Klaus a Václav Havel. Václav Klaus udělil za 10 let celkem 412 milostí, jeho předchůdce Václav Havel za stejné období pak 1247 milostí.

VIDEO - Udělením milosti Jiřímu Kajínkovi se zabývali všichni tři prezidenti v historii samostatné České republiky. Doživotně odsouzený vězeň se dočkal až u toho třetího:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejpockej
28. 5. 2017 • 10:25

tenhle pribeh by mel byt zverejneny v USA a jinde ve svete, aby videli jakeho bezpravi se nase "demokraticka" vlada dopustila, a jak znicila zivot mladeho cloveka. A predevsim Havel, co se ve svete propaguje jako humanitarni osoba, aby videli co byl ve skutecnosti zac, ze tohle nechal dopustit, ackoliv to mohl zmenit. Hanba Havlovi i jeho blaznivy komediantce. Verim, ze kdyby byla prvni damou Olga, mohlo to byt vsechno jine.

hejpockej
28. 5. 2017 • 10:19

je to hnus a ostuda... ozrala Havel propustil kdejakyho pedofila a vrahy normalnich lidi.. zkorumpovanej Klaus zase zlodeje... a nebyt pani Zemanove tak Kajinek sedi dodnes...kam se hrabe plasticka babizna Veskrnka na pani Zemanovou. Ta nikdy nic pro nikoho neudelala, a taky az chcipne tak nikomu chybet nebude, stejne jako ozrala Havel, rasple rozchechtana s orezanym ksichtem, kuzi ma natahlou zasitou za usima, a mozek prazdnej, proste blazniva Veskrnka.

baronessa
28. 5. 2017 • 09:27

Je ostudné a velmi smutné, že u nás člověk ztratí celé své mládí kvůli schválným obstrukcím. Jakoby to ani nebyla lidská bytost. Celou dobu čekal na obnovení procesu, zamítnuto. Přitom byl odsouzený na základně tak chatrných důkazů, že to bylo až trapné a jen dokazovalo úmysl uklidit ho navěky. Jsem moc ráda, že ho vězení lidsky nezlomilo. Jiný by už dávno nežil. Přeju jemu i jeho blízkým dostatek soukromí, až ho bude potřebovat i dostatek zájmu, až mu bude scházet. I pomoc, pokud bude potřeba. A těm, kteří ho schválně drtili, přeju aspoň špatné usínání.

bluedream
28. 5. 2017 • 09:22

Myslím, že ze strany Zemana to nebylo nic jiného než předvolební tah. Jeden den vyhlásil, že o tom vážně uvažuje a Zemanová za Kájínkem byla až poté. V tom momentě bylo jasné, že mu milost udělí. Jinak by za ním neposlal svou ženu se kompromitovat, kdyby to chtěl zamítnout. A za dalších pár dní byl Kájínek venku. Takže žádné "Za vším hledej ženu!" Zemanová byla za Kájínkem až pak! Je neuvěřitelné, jak mají novináři krátkou paměť. Kdyby Zemanovi osud Kájínka ležel na srdci, pustil by ho s nástupem do úřadu. Ve chvíli, kdy ztrácí popularitu a blíží se volby, není to nic jiného než podlézání a snaha se zavděčit lidem. Kájínek jako takový je mu u pr-dele. Každopádně si myslím, že je ale dobře, že je venku. Peněz má dost, o honoráře z bulváru a tv nebude mít nouzi, je dost populární a líbí se mu to, nebude riskovat, že o to přijde nějakým průšvihem, akorát já bych se být ním vykašlala na nějakou propagaci Zemana, Zeman ho jen využil jako tahák k volbám.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.