Houbaři se tetelí blahem: Rostou smrže! Kilo až za 4000 Kč! Kde je hledat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houbaři se tetelí blahem: Rostou smrže! Kilo až za 4000 Kč! Kde je hledat?

Jiří Vrajík se svým úlovkem, na nějž je právem pyšný.
Jiří Vrajík se svým úlovkem, na nějž je právem pyšný. (Foto pro Aha!: Jiří Vrajík, ara)


Právě nyní vykukují hlavičky smržů, které patří mezi nejlahodnější houby. A můžete na nich i zbohatnout. Za kilo smržů se totiž ve výkupu platí až čtyři tisíce korun.

Smrže jsou po lanýžích druhá nejdražší houba. „Cena za kilogram se pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun,“ upozorňuje amatérský mykolog Dalibor Marounek.
V lese ale smrže většinou nenajdete. Mají rády místa upravená člověkem. Třeba staré třešňovky či opuštěné sady. Rostou také v mulčovací kůře či na zavážkách. V kuchyni mají všestranné použití, oblíbené jsou zejména plněné.

Jiří Vrajík: Na Velikonoce bude smaženice

Dva dny po sobě vyrazil Jiří Vrajík do lesa v okolí Klášterce nad Ohří. Výsledek? Tři plné koše a jedna přepravka. I teď můžete z lesa přinést pořádný úlovek. „Pokud máte zálusk na jarní houby, je ideální čas pro houbaření,“ potvrdil mykolog Jiří Baier. Nízké teploty vyhovují řadě zdravých a navíc chutných hub. „Tohle jsem nasbíral opravdu za dva dny,“ napsal Aha! houbař pan Vrajík a přidal výčet nasbíraných druhů: „Přinesl jsem ucháče obrovské či smrže kuželovoté a pražské.“

Nadívané smrže
Smrže obecné si můžete připravit jen tak na másle nebo jako plněnou lahůdku. Houby očistěte, dřeň odkrojte, abyste se dostali do dutiny. Naplňte je směsí ze dvou druhů sýra a cibule. Přidejte sůl a pepř dle chuti. Naplňte smrže, obalte v trojobalu a osmažte jako řízek. Jako příloha se doporučují brambory s pažitkou.

Víte, že i houbaři mají svůj »svatý grál«? Je jím masečník kulovitý. Tato houba nebyla v Česku nalezena od roku 1966.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.