Konečně má klid! Goebbelsova sekretářka zemřela, bylo jí 106 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Konečně má klid! Goebbelsova sekretářka zemřela, bylo jí 106

Brunhilde Pomsel sloužila Josephu Goebbelsovi až téměř do jeho smrti.
Brunhilde Pomsel sloužila Josephu Goebbelsovi až téměř do jeho smrti. (Foto: Profimedia.cz, archiv)

Pro ministra propagandy Josefa Goebbelse (†47) pracovala tři roky. O té době vždy Brunhilde Pomsel (†106) mluvila jako o nejhorších letech jejího života. Ze spolupráce s nacistickým tyranem se nikdy nevzpamatovala.

Bývalá sekretářka zemřela 27. ledna v německém Mnichově. Pomsel se stala známou poté, co vyšel autobiografický snímek A German Life (Německý život), který pojednává o její práci pro Goebbelse. „Byla to odporná doba a já byla dost velká, abych poznala, že nacismus je zlo. A to si dávám za vinu,“ uvedla dříve Pomsel.

„Byl to odtažitý narcista, uřvaný skřet, lidské prase,“ nebrala si servítky s Goebbelsem, o jejhož zvěrstvech se nebála promluvit. „Nikdy mu neodpustím to, co napáchal. Ani to, že než se s manželkou zabili, zavraždili vlastní děti,“ svěřila. Pomsel také celý život tvrdila, že o existenci koncentračních táborů v průběhu druhé světové války neměla tušení.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.