VENDULA SVOBODOVÁ V SLZÁCH: Tati, proč...? Umírá, už mu selhávají všechny orgány | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VENDULA SVOBODOVÁ V SLZÁCH: Tati, proč...? Umírá, už mu selhávají všechny orgány

Tatínek Venduly Václav Hora.
Tatínek Venduly Václav Hora. (: archiv)

PRAHA – Vendula Svobodová (35), které se v lednu zastřelil slavný manžel, hudebník Karel Svoboda (†68), zažívá další muka! Diagnóza jejího tatínka Václava Hory (76) je totiž zdrcující.

Vendula Svobodová (35), které se v lednu zastřelil slavný manžel, hudebník Karel Svoboda (†68), zažívá další muka! Diagnóza jejího tatínka Václava Hory (76) je totiž zdrcující. Pan Hora trpící Alzheimerovou chorobou byl totiž s otravou krve převezen ze špičkového pracoviště v pražské nemocnici v Motole na Rehabilitační kliniku na Malvazinkách a doktoři mají jasno: „Selhávají mu postupně všechny životně důležité orgány, jeho stav je beznadějný,“ tvrdí lékaři.

„O tatínkovi se vážně bavit nebudu. Kdyby mě ve Zlíně neslyšeli novináři, jak o jeho zdravotním stavu mluvím do telefonu, vůbec by se to v médiích neobjevilo,“ odmítla komentovat stav svého otce sama Vendula. Zdroj z motolské nemocnice byl však sdílnější.

„Otrava krve neboli sepse v případě pana Hory postupně zasahuje všechny životně důležité vnitřní orgány. Zvlášť u starých a nemocných lidí jde o velmi nebezpečnou infekci. Stav pana Hory je po všech stránkách kritický a naděje je velmi malá, prakticky žádná. Pacient byl z Motola převezen na Malvazinky, kde ale spíš probíhají rehabilitace, a ne léčení nemocných ve velmi kritickém stavu,“ řekl nám zdroj z motolské nemocnice.

„Proč byl táta převezen na Malvazinky? To je věc lékařů. Vážně k tomu nic říkat nebudu,“ trvá si na svém Vendula. Novináři narážejí na hradbu mlčení i přímo na klinice, kde je nyní pan Hora hospitalizován.
„Bez komentáře. Nepřejeme si také, abyste uveřejnili, že o stavu pana Hory nebudeme podávat žádné informace,“ řekla deníku Aha! Helena Štruncová z Rehabilitační kliniky Malvazinky. Její podivná reakce snad pochází ze strachu z pacientovy rodiny, která si vynutila přísné informační embargo.

Bývalý voják z povolání byl převezen do motolské nemocnice koncem dubna s podezřením na krvácení do mozku. I když vyšetření tuto diagnózu vyvrátilo, těžce nemocný tatínek Venduly pomalu svůj boj o život prohrává. V posledních chvílích ho určitě neopustí manželka Jaroslava, která se o něj v posledních letech, kdy Hora trpěl Alzheimerovou chorobou v pokročilém stadiu, se vší pečlivostí starala. U jeho lůžka teď co nejvíce času tráví i dcera Vendula, kterou tak po šťastných chvilkách během oslavy druhých narozenin syna Kubíka zase čekají dny plné smutku a beznaděje.

Otrava krve

Otrava krve (odborně sepse) je stav, kdy se u pacienta uvolňují do krve choroboplodné zárodky z infekčního zánětlivého ložiska někde v těle a poškozují další orgány. Otravu krve obvykle způsobují bakterie, ale mohou ji mít na svědomí i houby, tedy plísňová onemocnění. Sepse může být následkem těžké a neléčené infekce močových cest, angíny, zánětu středního ucha nebo plic. U těžce nemocných lidí upoutaných dlouhodobě na lůžko mohou otravu krve způsobit proleženiny, do nichž se dostala infekce. Příznakem bývá vysoká horečka a selhávání důležitých životních orgánů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.