Ťukněte si s celebritou! Princ Charles slaví 68! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ťukněte si s celebritou! Princ Charles slaví 68!

Princ Charles slaví 68. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Princ Charles slaví 68. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto EPA, Masterjet.com)
Jeho královská Výsost princ z Walesu je nejstarší syn britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Je následníkem trůnu.

Princ Charles se narodil v Buckinghamském paláci v Londýně. Čtyři roky po jeho narození, v roce 1952 se stala jeho matka Alžběta II. královnou britské říše. Charles studoval prestižní britské školy, jako každý člen britské královské rodiny. Studoval antropologii a archeologii. 26. července 1958 získal titul princ z Walesu.

Jeho první manželkou byla Diana Spencerová. Tu si vzal 29. července 1981 v londýnské katedrále sv. Pavla. Jejich svatbu sledovalo v televizi po celém světě na tři čtvrtě miliardy lidí. Diana svatbou získala titul princezna z Walesu a stala se hvězdou. Diana a Charles spolu mají dvě děti - prince Williama a prince Harryho. Jejich manželství ale mělo mnoho problémů, především kvůli Charlesově dlouholeté přítelkyni Camille Parker-Bowlesové a později také kvůli Dianiným milencům. Princezna Diana trpěla depresemi a bulimií, ale i přesto se věnovala charitě, boji proti AIDS apod. Problémy manželství byly ale velké, a tak došlo 28. srpna 1996 k rozvodu. Diana pak 31. srpna 1997 umírá při automobilové nehodě v Paříži ve svém Mercedesu i spolu se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Necelých devět let po rozvodu se svou první ženou si princ Charles vzal 9. dubna 2005 svou dlouholetou přítelkyni a jednu z příčin jeho rozvodu Camillu Parker-Bowlesovou v kapli sv. Jiří na Windsorském hradu. Camilla neužívá titulu princezna z Walesu, na který má díky sňatku právo, a místo toho je podle jednoho z titulů svého manžela nazývána vévodkyní z Cornwallu.

Princ Charles se osobně angažuje ve prospěch ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. A sám se snaží v praxi životní prostředí chránit. Jeho venkovské sídlo v Highgrove je zásobováno elektřinou vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie a jeho vozy pohání bionafta.

Pokud se stane britským králem, bude nejstarší osobou, která byla korunována britským monarchou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.