Ťukněte si s celebritou: Herečka Soňa Červená dnes slaví 91! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ťukněte si s celebritou: Herečka Soňa Červená dnes slaví 91!

Soňa Červená slaví 91. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Soňa Červená slaví 91. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto ara)

Narozeniny dnes slaví herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Soňa Červená je česká herečka a operní pěvkyně, dcera známého českého spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného a Žofie Veselíkové a také pravnučka známého královéhradeckého výrobce a vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václava Františka Červeného.

První divadelní zkušenosti získala v muzikálu Divotvorný hrnec. V letech 1952–1958 působila ve Státním divadle v Brně. Po emigraci působila Soňa Červená v Berlíně. Zde zpívala role v operách Claudia Monteverdiho, Georga Friedricha Händela a Christopha Willibalda Glucka. Za tyto role obdržela v roce 1961 čestný titul „komorní pěvkyně“. Největší úspěch jí přinesla role Carmen v inscenaci dirigenta Herberta Kegela. Roli Carmen pak zpívala na nejpřednějších světových scénách 156 krát.

V této době se ji ke spolupráci marně a bezvýsledně snažila získat východoněmecká Stasi i česká StB, která na ni vedla osobní svazek č. 10324 již od roku 1951. Soňa Červená emigrovala posledním otevřeným přechodem z východního Berlína 4. ledna 1962.

Po emigraci působila Soňa Červená v operách v Západním Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Dortmundu, Mnichově, Wiesbadenu, Frankfurt nad Mohanemu, Norimberku, Stuttgartu, Vídni a San Franciscu. Druhý titul "komorní pěvkyně" jí byl udělen ve Frankfurtu nad Mohanem.

Po několika desítkách let strávených v emigraci se Soňa Červená vrátila zpět do České republiky a stále aktivně vystupuje. Mimořádný ohlas měla opera Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude..., kde hrála postavu Milady Horákové.

Soňa Červená je držitelkou několika významných cenění. V roce 2002 jí byla Nadací Život umělce cenu Senior Prix za uměleckou činnost. V roce 2004 obdržela cenu Thálie jako zvláštní cenu kolegia. V roce 2011 jí byla udělena ministrem kultury medaile Artis Bohemiae Amicis. Dne 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Soňa Červená je dcera zakladatele Červené sedmy Jiřího Červeného. Když byla malá, chodívali k nim na návštěvu Artur a Xena Longenovi, František Gellner, Bohuslav Martinů, Eduard Kohout, Vlasta Burian a další významné osobnosti české kultury.

Soňa Červená byla nařčena ze spolupráce s StB, ale byla soudem očištěna. I přes dlouhou dobu strávenou v emigraci mluví výborně česky. „Vzali mi přátele, rodinu, majetek, ale český jazyk mi vzít nemohli,“ říká herečka a operní pěvkyně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.