Martha Elefteriadu: V zajetí strachu o sestřin život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Martha Elefteriadu: V zajetí strachu o sestřin život!

Martha a Thena Elefteriadu. Sestry jsou si velmi blízké. Společně vyrůstaly v dětském domově a jsou zvyklé celý život spoléhat jedna na druhou.
Martha a Thena Elefteriadu. Sestry jsou si velmi blízké. Společně vyrůstaly v dětském domově a jsou zvyklé celý život spoléhat jedna na druhou. (Foto ara)

Martha Elefteriadu (69) zavzpomínala na dobu, kdy její sestra Tena (68) bojovala s rakovinou mízních uzlin. Zpěvačce šlo doslova o život a její stav se dlouho nelepšil kvůli přístupu doktorů.

Je to už pět let, co Marthina sestra vážně onemocněla. A doktoři netušili, jakou chorobou Tena Elefteriadu trpí, celé roky! „To nebyla hezká doba, ale teď už je to nějaký ten rok dobré. Bylo hodně let, kdy jsme vůbec nevěděli, co se s Tenou děje. Věděli jsme, že je to nějaká nemoc krve, ale na Karláku ji léčili takovým způsobem, že se to celé pouze protahovalo, ale výsledky nebyly vůbec žádné. Nakonec jsem zmobilizovala síly, zavolala známým, přemístili jsme Tenu do jiné nemocnice, kde přišli na to, že je to choroba zvaná Hodgkin,“ vzpomínala Martha pro Sedmičku.

Tena měla štěstí v neštěstí. Kdyby totiž rakovinou mízních uzlin onemocněla o nějaké to desetiletí dříve, měla by ortel smrti v podstatě podepsaný. Teprve od roku 1998 lékaři vědí, jak Hodgkinovu chorobu léčit. Stejnou nemocí trpěl i Jiří Grossman, který na ni v roce 1971 zemřel. Léčba pro zpěvačku přesto nebyla procházkou růžovým sadem…

„Začali ji naprosto cíleně léčit, musím říct, že to bylo docela drastické, končilo to výměnou kmenových buněk. Podle toho, jak mi doktoři vylíčili, co je to za způsob léčby, to pro ni bylo hop, nebo trop. Oni Teně totálně snížili imunitní systém na nulu a pak zkusili, jestli se ty buňky dokážou ujmout a pracovat pro její organismus, nebo ne. Bylo to hodně napětí, ale zaplaťpánbůh jsme si už zazpívaly na předvánočním koncertu, žijeme na plné pecky a otáčíme list,“ dodává Martha, která letos se sestrou oslaví 45 let jejich pěvecké kariéry.



Přečtěte si
jity
28. 8. 2016 • 12:27

Život se s nimi nemazlil a tak ať mají alespoň zdraví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.