Složili se na léčbu, kterou odmítla pojišťovna zaplatit: Lék nemoc zastavil, Ilonka (†24) ale zemřela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Složili se na léčbu, kterou odmítla pojišťovna zaplatit: Lék nemoc zastavil, Ilonka (†24) ale zemřela!

Takhle vypadala Ilona před nemocí.
Takhle vypadala Ilona před nemocí. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Odumíraly jí nervové buňky. Zdravotní pojišťovna jí odmítla zaplatit lék, který by jí pomohl. Na její léčbu se tak složili obyčejní lidé. Lék zabral a nemoc zastavil. Ilona Vávrová (†24) přesto zemřela.

Měla nádor na mozku. Operace jí zachránila život. Jenže po ozařování protony se jí začaly rozpadat nervové buňky. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jí hradila léčbu kortikoidy. Když ale Ilona chtěla zaplatit přípravek avastin, který by jí podle lékařů mohl pomoci a neměl vedlejší účinky, VZP lék odmítla uhradit s tím, že není schválen k její léčbě. „Jde o ryze experimentální postup, který v podmínkách ČR není a nemůže být hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl tehdy mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Lidé během pár dní poslali Iloně přes 600 tisíc Kč, aby si lék mohla koupit. A zabral. „Úplně nemoc zastavil. Buňky dceři přestaly odumírat. To byl zázrak,“ vzpomíná Ilonin otec Antonín (50).

Jenže ji srazil na kolena jeden z vedlejších účinků léčby kortikoidy. Šlo o velké otoky. „Popraskala jí kůže na těle až do živého masa. A do otevřených ran dostala infekci,“ říká tatínek Antonín. S infekcí skočila Ilona v klatovské nemocnici. Její stav se nelepšil. Po čtyřech dnech jí chtěli převézt do Plzně. „Měla strašné bolesti. Zkolabovala jim a zastavilo se jí srdce. Oživili jí, ale opět zkolabovala. Podruhé už se jim srdce rozběhnout nepodařilo,“ dodává zdrcený táta.

Na účtu je 713 256,43 Kč
Na transparentním účtu je nyní 713 256,43 Kč. „Zaplatili jsme dědickou daň 13 tisíc korun. Všechny peníze, co tam jsou, chci dát lidem, kteří je potřebují, stejně jako je potřebovala má dcera. Teď chci dát peníze holčičce tady ze Kdyně, která je vážně nemocná,“ říká otec Antonín.

Plány zkřížila smrt
Mluvili jsme s Ilonou měsíc před její smrtí, když se s ní rozešel její přítel Jan (24). Stěhovala se z Plzně k matce Evě (42) do Dolan u Klatov. I když zažívala smutné chvíle, radovala se, že lék zabírá. „Magnetická rezonance ukázala, že proces odumírání mých nervových buněk se teď postupně zastavuje. Ukazují to snímky hustoty tkáně,“ svěřila se Ilona. Věřila, že vstane z vozíčku a začne znovu chodit. A až by se její stav zlepšit, chtěla cestovat.



Přečtěte si
mdada49
16. 8. 2016 • 23:27

Chuďatko. Škoda hezounké dívčiny.Upřímnou soustrast rodině.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.