Zemřel Bud Spencer (†86): Dojemný vzkaz Terence Hilla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřel Bud Spencer (†86): Dojemný vzkaz Terence Hilla!

Tak jsme ho znali: mohutný plnovous a dobrácká očička.
Tak jsme ho znali: mohutný plnovous a dobrácká očička. (Foto Profimedia.cz, ara)

Pod rodným jménem Carlo Pedersoli si ho vybaví málokdo, ale když se řekne Bud Spencer (†86), má každý filmový fanoušek jasno. Legendární hromotluk, který po boku parťáka Terence Hilla (77) natočil mraky komedií, už další rány nerozdá. Zemřel v Římě po boku svých nejbližších.

O smrti rodáka z Neapole informovala jeho rodina. „Bud odlétá na svou další cestu,“ napsala na Spencerův oficiální twitterový účet, aby pak jeho syn Giuseppe Pedersoli doplnil: „Netrpěl, měl nás všechny u sebe a jeho poslední slovo bylo Děkuji.“ Přesnou příčinu smrti neprozradil.

Studoval práva
Spencer vystudoval práva a pak se věnoval kariéře vrcholového sportovce, herec se z něj stal až v 50. letech. V roce 1967 se před kamerou poprvé objevil s Terencem Hillem a s modrookým blonďákem tvořil další čtvrtstoletí nesourodou, ale nerozlučnou komediální dvojici. Ve zlaté éře 70. let spolu točili i čtyři filmy ročně! Neměli spory
„Byli jsme snad jediný filmový pár, který nikdy neměl spory. Bud byl úžasný, hodný člověk,“ vzpomínal nedávno Hill, jehož parťákova smrt zlomila. „Jsem zdrcený, ztratil jsem nejdražšího přítele. Odpočívej v pokoji, kamaráde,“ vzkázal včera. Dvakrát na olympiádě
Bud byl ještě coby mladý svalnatý Carlo Pedersoli plavcem a vodním pólistou. Jako první Ital v historii zaplaval stovku kraula pod minutu, dvanáctkrát se stal mistrem Itálie a svou vlast dvakrát reprezentoval na olympiádě – v Helsinkách (1952) i v Melbourne (1956) postoupil do semifinále. Později propadl i létání, v roce 1984 stál u zrodu letecké společnosti Mistral Air (kterou poté prodal a začal podnikat ve výrobě dětského oblečení) a sám pilotoval svůj soukromý tryskáč i helikoptéru.
Manželce nebyl nevěrný
Muž, jemuž se říkalo »velký přátelský obr«, začínal každý den modlitbou a miloval svou rodinu. Manželku Marii Amato si bral v roce 1960 a ani jednou za bezmála 60 let jí prý nebyl nevěrný. Mají spolu děti Giuseppeho (55), Christine (53) a Dianu (43) a několik vnoučat. Spencer, jehož umělecké jméno bylo zkratkou piva Budweiser a jeho filmového idolu Spencera Tracyho (†67) zkoušel štěstí i v politice, v roce 2005 neúspěšně kandidoval v regionálních volbách za stranu Forza, Italia.
Šimon a Matouš je kopírovali
Filmy se Spencerem a Hillem byly v 70. letech tak populární, že vznikaly jejich »klony«. I vy jste určitě viděli snímky s Šimonem a Matoušem, jejichž představitelé Paul Smith (†73) a Antonio Cantafora (72) jako by Spencerovi a Hillovi z oka vypadli.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.