Chytilová štve chlapy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chytilová štve chlapy!

Režisérka Věra Chytilová (vpravo) si moc pochvalovala spolupráci s herečkou Janou Krausovou.
Režisérka Věra Chytilová (vpravo) si moc pochvalovala spolupráci s herečkou Janou Krausovou. (pro Aha! - Blanka Kylbergerová)

PLZEŇ – „Vy jste udělala z chlapů hrozný blby, já se pomalu budu stydět za to, že jsem muž!“ ozval se jeden z diváků po shlédnutí filmu režisérky Věry Chytilové (78) Hezké chvilky bez záruky. „To je dobře, že se stydíte. Tak to přesně je,“ odpověděla svérázně režisérka Věra Chytilová na festivalu českých filmů Finále v Plzni.

Užít si rodinnou atmosféru festivalu českých filmů Finále přijela do Plzně herečka Jana Krausová. Právě to ji prý přilákalo na západ Čech už podruhé. Společně s režisérkou Věrou Chytilovou návštěvníkům vyprávěly, jak vznikal film Hezké chvilky bez záruky. „Jedna žena se mě ptala, jak se mi hrálo s mým synem. Odpověděla jsem, že jsme moc nehráli. Tak nějak to u nás doma vypadá. Moje role byla zajímavá,“ svěřila se deníku Aha! Jana Krausová.

Herečka se těšila na to, že zhlédne snímek Heleny Třeštíkové Marcela. „Takových dokumentů se u nás bohužel moc netočí. Tvůrci filmů se ohlížejí na to, aby film vydělal peníze. To znamená, že se musí co nejvíc strefit do vkusu většinového diváka,“ smutní si Krausová.

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní snímek nakonec získaly Pusinky režisérky Karin Babinské. Snímek Marcela režisérky Heleny Třeštíkové ocenila porota, které předsedala Iva Janžurová, jako nejlepší dokument. O zlatého ledňáčka usilovalo celkem dvacet hraných filmů a osmadvacet dokumentů. Diváckou cenu za nejlepší film získala Sedláčkova Pravidla lži.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.