Iva Janžurová (74): Operace srdce! 2,5 hodiny na sále! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Iva Janžurová (74): Operace srdce! 2,5 hodiny na sále!

Herečka je už po operaci a těší se do lázní.
Herečka je už po operaci a těší se do lázní. (Profimedia)

Nedalo se to odkládat. Ivě Janžurové (74) zjistili lékaři při pravidelné prohlídce nedomykavost chlopně. Radili s operací neváhat a herečka poslechla. Ve čtvrtek se podrobila operaci srdce, při níž dostala novou chlopeň.

„Operace se zdařila,“ hlásí radostně mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Oddechla si i celá početná rodina.  V současné době leží oblíbená herečka na JIP Nemocnice Na Homolce. Její stav je stabilizovaný. Zákroku se ujal přednosta Kardiocentra Nemocnice Na Homolce Ivo Skalský. „Jednalo se o náhradu aortální chlopně, operace probíhala standardně a trvala v celkové anestézi dvě a půl hodiny,“ prozradil lékař. Nějaký čas si ještě Ivu ponechají na pozorování a pak ji čeká třínedělní lázeňská péče a rehabilitace. Teprve pak se může vrátit zpět na jeviště.


Herečku zjištění lékařů při běžné preventivní kontrole trochu zaskočilo.  Napřed chtěla ještě odehrát dopředu daleko vyprodaná představení. Pak si uvědomila, že jde o život. Své pětasedmdesátiny tak oslaví  Iva Janžurová 19. května už v plné síle. „Těším se na všechny diváky a slibuju, že nic nezameškám a všechno společně doženeme,“ vzkazuje Iva z nemocničního lůžka.

Národní divadlo v souvislosti s rekonvalescencí Ivy Janžurové inscenace Les a Mikve březnu nahradí jinými tituly z repertoáru. Diváci mohou  navštívit náhradní představení, nebo svoje vstupenky vrátit v místě zakoupení. Náhradní reprízy inscenace Audience u královny se odehrají letos na podzim. Divákům zůstávají vstupenky v platnosti, mohou je ale samozřejmě případně i vrátit v místě jejich zakoupení.


Náhrada aortální chlopně
Mechanické chlopně mají jako hlavní výhodu záruku neomezeně dlouhé funkce. Nevýhodou je pak nutnost užívání léků na ředění krve.  Biologické chlopně se operovávají na kratší dobu obvykle na 3 měsíce. Nevýhodou je možnost vzniku degenerativních změn, které vedou ke špatné funkci protézy. Čím mladší pacient, tím je větší riziko rozvoje změn; u osob nad 65-70 let k těmto změnám nedochází. V mladším věku se tedy převážně implantují mechanické chlopně, u starších nad 65 let pak biologické. Ale nemusí to platit vždy. (zdroj IKEM)

Vzkaz z nemocnice
„Už se na vás těším,“ vzkázala herečka z JIP svým příznivcům. A jistě by souhlasila s dodatkem: Choďte včas na preventivní prohlídky.

Více informací o tématu najdete ZDE.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.