Záhadný příběh, který vzrušuje Evropu: Před 31 lety ji »zavraždili«! Teď se objevila živá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Záhadný příběh, který vzrušuje Evropu: Před 31 lety ji »zavraždili«! Teď se objevila živá!

Příběhem německé studentky Petry Pazsitky už týden žije celá Evropa. Mladou ženu, která zmizela před 31 lety, měli všichni dávno za mrtvou.
Příběhem německé studentky Petry Pazsitky už týden žije celá Evropa. Mladou ženu, která zmizela před 31 lety, měli všichni dávno za mrtvou. (Foto: ara)

Příběhem německé studentky Petry Pazsitky už týden žije celá Evropa. Mladou ženu, která zmizela před 31 lety, měli všichni dávno za mrtvou. A minulý týden se zničehonic objevila! Stejně náhle, jako se 26. července 1984 vypařila. Kde, jak a proč zmizela? Jak se jí dařilo 31 let žít v utajení? Proč se neozvala ani své rodině? To je jen zlomek otazníků, které se nad jejím případem vznášejí...

V den svého zmizení měla Petra (tehdy 24) namířeno do domu svých rodičů, kde měla hlídat mladšího bratra a psát diplomovou práci. Nastoupit do autobusu už ji ale nikdo neviděl. Když Petra do Wolfsburgu nedorazila, zalarmovala rodina policii.

Přiznal, že ji zabil
Okamžitě se rozběhlo intenzivní pátrání, které brzy přineslo první výsledek: truhlářský učeň Günter K. (tehdy 19) se v roce 1987 přiznal, že Petru zabil! Přestože mladík, který už v tu dobu pykal za vraždu dívky (†14), své přiznání později odvolal, nechali v roce 1989 rodiče prohlásit studentku za mrtvou. A nebýt nedávného vloupání, nikdo by si dnes na podivný příběh ani nevzpomněl.

Ozvala se sama
Celých 31 let neměl o Petře nikdo žádné zprávy. Nebyl důvod, pro všechny byla přece mrtvá. Dokud ovšem sama nezavolala policii! Její plán zůstat »mrtvá« do konce života zhatili lupiči, kteří jí vykradli byt v Düsseldorfu. Právě tam žila dnes 55letá žena pod novou identitou a jako »paní Schneiderová« loupež nahlásila, přičemž jen tak mimochodem přiznala, že je Petrou, po které se před 31 lety neúspěšně pátralo. Přestože jí zpočátku nikdo nevěřil, na stanici dokázala, že nelže. Znala detaily ze svého mládí, o kterých nikdo jiný vědět nemohl. Dokonce přinesla i svůj občanský průkaz platný v době jejího zmizení. Co se dělo celých 31 let, ovšem neprozradila. Řekla jen to, že žila pod různými identitami v několika německých městech...

Vyšetřovatelé jsou si jisti: Zmizení plánovala!

Utekla? Byla unesena? Ztratila se? Nad tím si lámou hlavu nejen její rodiče, ale i policejní psychologové. Ti se přiklánějí k variantě, že se Petra rozhodla zmizet sama!

 

Podle policie neměla studentka v úmyslu se do Braunschweigu vůbec vracet. Už několik týdnů před svým zmizením měla pronajatý byt ve městě Gelsenkirchen! Navíc prý měla našetřeno v přepočtu více než 54 tisíc Kč! Všechny ale dokonale zmátla – většinu věcí i část peněz nechala na koleji, aby to vypadalo, že se jí něco stalo.

 

Co přesně vedlo Petru k tomu, že místo cesty k rodičům zahájila úplně nový život, zatím není známo. „Nevycházíme z toho, že by spáchala trestný čin a utíkala před spravedlností,“ sdělil vrchní komisař Holger Kunkel, který mluvil i s její rodinou. „To, že celou dobu žije a ani se jim neozvala, nechápali. Celý den proplakali a prý jí napsali dopis, že ji uvítají s otevřenou náručí,“ popsal vyšetřovatel reakci Petřiny matky a bratra (otec už zemřel).

 

Podle německého psychologa Gerda Zimmka toho na Petru bylo zkrátka moc: „Zrovna končila studium, měla velmi náročné téma diplomové práce. Kladla na sebe přemrštěné nároky, bála se selhání a byla vystavena obrovskému stresu. Na mladého člověka může taková situace způsobit takový nápor, že vidí útěk jako jediné východisko. A pak už není cesty zpět, protože se za své rozhodnutí stydí,“ domnívá se odborník.

 

Co ji čeká teď?
*I když u sebe měla svůj starý průkaz totožnosti a znala detaily, které nikdo jiný znát nemohl, musí »paní Schneiderová« na testy DNA. Ty by měly definitivně potvrdit, že jde o ztracenou Petru. Teprve potom bude moci být opět prohlášena za živou.
*Přestože Petra způsobila velkou bolest své rodině a obrovské výdaje kriminální policii, trestně stíhána nebude. Zmizení není klasifikováno jako trestný čin – bez ohledu na to, že se snažila, aby vypadalo jako únos či vražda.
*Petra zatím komunikuje jen s policií, odmítá kontaktovat i svou rodinu a kamarády. Zda se nakonec vrhne do jejich otevřené náruče, je zatím ve hvězdách.



Autor:  kat

Přečtěte si
nyxx
30. 9. 2015 • 19:24

Jestli to vzrušuje Evropu, ta mě ne! Naopak mě leze na nervy, jak o téhle krůtě denodenné píšete, ačkoliv ji neznáme, tedy je nám u řiti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.