Čínská invaze do ČR: Slavia, pivovar, aerolinky... Koupili si i Brožovou! Jak tohle skončí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čínská invaze do ČR: Slavia, pivovar, aerolinky... Koupili si i Brožovou! Jak tohle skončí?

Kateřina Brožová
Kateřina Brožová (Marek Pátek Pavel Machan)

Expanze čínské investiční firmy CEFC China Energy Company Limited na český trh nemá hranic. V Šanghaji se její majitelé dohodli s českými podnikateli na koupi letecké společnosti Travel Service, pivovaru Lobkowicz, mediálního impéria Médea Group. Už dříve Číňané koupili fotbalovou Slavii a dva pražské paláce. A také herečku Kateřinu Brožovou...

„Chceme být váš přístup pro celou Evropu, přestože nemáme moře,“ zahlásil od řečnického pultíku prezident Miloš Zeman (70) na začátku slavnostního oběda v centru Šanghaje. Dveře českým podnikatelům v Číně otevřela skupina J&T, ve které CEFC navýšil podíl na téměř deset procent.

Radost až do rána

Za Číňany se »vdala« i herečka Kateřina Brožová (47). Mediální impérium Médea Group a Empresa media jejího partnera Jaromíra Soukupa (46), kde je Brožová za hlavní hvězdu, podepsalo s CEFC strategické partnerství. Soukup vlastní TV Barrandov a časopisy Týden, Instinkt nebo Sedmičku. Brožová svého přítele poctitě fotila a radovala se z nové spolupráce. „Mohl bych mluvit o obrovském know-how a technologickém náskoku, který nutně potřebujeme,“ prohlásil Soukup, kterého čínští pořadatelé omylem přejmenovali na Miroslava. „Máme velký respekt k vyspělosti mediálního trhu v Česku a chceme napomoci jeho dalšímu rozvoji,“ podotkl prezident CEFC Chan Chauto.

Praha uzlem

V charterové letecké společnosti Travel Service Číňané koupili desetiprocentní podíl. „Obchod směřuje k tomu, aby se Praha stala leteckým přepravním uzlem mezi Čínou a střední a východní Evropou a Evropskou unií,“ komentoval obchod hlavní manažer česko-čínských vztahů Jaroslav Tvrdík. Ale Miloš Zeman přitom na audienci při představování vůdci Číny zapomněl jméno generálního ředitele aerolinek Romana Vika…

Pivo ke kachně

Do svého impéria přidává CEFC i český pivovar Lobkowicz, v něm získává 70 procent, dalších 20 procent bude v majetku společnosti J&T a deset procent si ponechává současný generální ředitel Zdeněk Radil. „Prezident Číny včera řekl, že se moc těší, až s ním bude zapíjet pekingskou kachnu,“ dodal Tvrdík.

Fotbal táhne
Už dříve Číňané koupili majoritní podíl 60 procent ve fotbalové Slavii, zbytek vlastní miliardář Jiří Šimáně, který je zároveň spolumajitelem zmíněné firmy Travel Service. Podle neověřených zpráv by se čínská investiční skupina mohla stát sponzorem golfového turnaje ze série European Tour, který se hraje v Albatross Golf Resortu, který také patří Šimáněmu.
Společnost CEFC koupila v Praze Martinický palác na Hradčanech a sídlo bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě, kde bude mít firma své evropské sídlo. 



Přečtěte si
ararat
11. 9. 2015 • 18:08

president nebo prezident je správně,už jsem ti to psala jednou,co píšeš ty mě je fakt u řitě...ale za svým názorem si stojím....

-bello-
8. 9. 2015 • 00:48

ararat se divím, ty stará osoba se otíráš o stáří Zemana! ( president píšou skutečně jen starší ročníky, my ostatní píšem prezident, kapišto ? kopretinko bulváru ? )

mord
7. 9. 2015 • 09:29

Proti tobe totalni hvezda usmudlana drbno bude te mit vždycky na háku uklizecko bellmeku

ararat
7. 9. 2015 • 07:50

Kam vstoupí p.Zeman 100 let tráva neroste,byl u vlády a korupci nezabránil,jenom žvanil a žvanil,doufám,že už se presidentem nikdy nestane,potřebuje to omladit,je už stár a nemocen ...potřebuje to čerstvý vítr,nereprezentuje 10 mil obyvatel a jen si hraje jak je shovívavý k lidem co nechtějí pracovat a tudíž je je už jako president nepoužitelný a škodí ČR.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.