Otevřená zpověď plná citu: Marek Eben (57) o útrapách postižené manželky! Ponižující praktiky úřadů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Otevřená zpověď plná citu: Marek Eben (57) o útrapách postižené manželky! Ponižující praktiky úřadů...

„Kdybych na to nedokázal vydělat, nemohl bych mít Markétu doma,“ vysvětluje Eben.
„Kdybych na to nedokázal vydělat, nemohl bych mít Markétu doma,“ vysvětluje Eben. (Foto Aha!: Helena Lacinová, ara)

Dlouhých 24 let se Marek Eben (57) věnuje moderátorství a stále platí za jednoho z nejúspěšnějších spíkrů u nás. Málokdo ale ví, že tuhle práci upřednostnil před herectvím hlavně kvůli své manželce Markétě Fišerové (55), která skončila na vozíku.

Důvod byl jasný – peníze. Těch si Eben jako moderátor vydělá víc než herectvím. Musel uživit nejen sebe, ale i handicapovanou manželku. „V roce 1991 mi nabídli moderování TýTý. To tehdy byla obrovská věc. Z diáře jsem vyškrtal dva měsíce a nezabýval se ničím jiným,“ řekl Eben v rozhovoru pro časopis Reportér k vůbec první moderátorské nabídce. Od té doby následovaly další a lukrativnější. Letos si třeba na svůj účet připsal už 20. ročník karlovarského filmového festivalu.

„Jako moderátor si můžete mnohem lépe zařídit život z hlediska času, což je pro mě důležité i kvůli Markétě,“ vysvětluje Marek. Před lety navzdory nevalným sociálním podporám usiloval o to, aby si manželku mohl po propuštění z nemocnice vzít domů. „Život je nespravedlivý. Představte si, že vás potká nějaký úraz nebo nemoc a už nikdy se úplně nevyléčíte, zůstane tam nějaký handicap – nejen přijdete o zdraví a o práci, ale tlačí vás to doslova na sociální dno,“ uvedl Eben.

Cokoli pro svou nemocnou Markétu potřeboval, musel zaplatit. Třeba invalidní vozík. „Úřady by nám přispěly jen do ceny toho nejlevnějšího, což bylo asi patnáct tisíc,“ řekl moderátor. „Nakonec nám řekli, že nám těch patnáct tisíc dají, ale až podepíšu potvrzení, že ten drahý a mnohem lepší vozík patří jim,“ vzpomíná Eben. Pro srovnání – jen za poslední vozík musel zaplatit 111 000 Kč! V roce 1987 našel své ženě kvalitní ošetřovatelku, kterou zaměstnal. „Kdybych na to nedokázal vydělat, nemohl bych mít Markétu doma,“ dodal.

Krutý osud Fišerové

Byla krásná a talentovaná. Markéta Fišerová se jako herečka do paměti diváků zapsala díky seriálům My všichni školou povinní či Třetí patro. Poté, co v roce 1986 prodělala mozkovou příhodu a upadla do kómatu, skončila na invalidním vozíku. Tehdy strávila téměř rok v nemocnici. Bylo to velmi vážné. Manžel Marek Eben si ji ale vzal domů a dokázal jí vybudovat veškerý zdravotní servis. Nejen v pražském bytě, ale i v dřevěném domku na Karlovarsku, který si manželé pořídili a kde je Markétě dobře. Také je pod stálým dohledem. „Máme výborné sousedy a psa, který všechny pokouše,“ zmínil Eben.



Přečtěte si
janakveton
13. 7. 2018 • 18:51

Neodepsal ji, protože je silně nábožensky založen. Celá jeho rodina.

karelka
6. 7. 2017 • 22:44

Na paní manželku dostává Eben 8800 korun a ještě penzi, je to chrt jako všichni invalidi, jen hrabat od státu.......

defakto
5. 8. 2015 • 10:25

.... no jenom se z Válečka nepodělejte ! .... není problém postarat se o nemocnou ženu , když moderuje jenom takové akce , kde se pořádně napakuje . Hrdinové jsou ti , kteří žijí z průměrného platu a ještě doma sami opatrují některého člena své rodiny . Eben si na to zaplatil personál , který se stará o jeho ženu , on se s ní ukáže sem tam , jak jí veze na vozíčku třeba do kostela a tak ho lidi považují za něco jako novodobého světce .

eva666
4. 8. 2015 • 10:00

Marek Eben je hlavně ČLOVĚK. Vy všichni, co tady řešíte jeho výdělky... běžte dopr.. nebo makat. Je to sympatický frajer, který neodpsal ženu kvůli nemoci. Kdo z Vás by to uměl??? A´t už v paneláku anebo na zámku. Ten, kdo nic nedělá, může jenom závidět. Uvědomujete si vy pisálci, že se takové neštěstí může stát i Vám?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.