Otec Vítězslava Jandáka (†75): Bojoval proti fašistům i komunistům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Otec Vítězslava Jandáka (†75): Bojoval proti fašistům i komunistům!

„Táta měl pestrý život, ale nikdy neuhnul,“ říká Vítězslav Jandák.
„Táta měl pestrý život, ale nikdy neuhnul,“ říká Vítězslav Jandák. (Foto Aha! – Jaroslav Benda, archiv Vítězslava Jandáka)

Zatkli ho Němci za války i komunisté v šedesátém roce. Důvod? Ukrývání zbraní. Zatímco gestapo zbraně nenašlo, StB ano. Bývalý zpravodajec mimo jiné i britské rozvědky Vítězslav Jandák (†75) byl za velezradu a další paragrafy odsouzen v tajném procesu na pět let. Na dramatický osud svého otce zavzpomínal pro Nedělní Aha! jeho syn, známý herec a politik Vítězslav Jandák (67).

Vítězslav Jandák se narodil na konci 1. světové války v rodině železničářů. Měl přímou a dobrodružnou povahu, a protože chtěl poznat svět, věnoval se studiu cizích jazyků. Naučil se francouzsky a němčinu jezdil pilovat do sousedního Rakouska, kde se stal zároveň členem místního plaveckého klubu. Po střední škole nastoupil na Vysokou školu válečnou, kterou Němci po okupaci Československa rozpustili. Vítězslav Jandák měl ještě před obsazením republiky možnost přejít do emigrace, ale z důvodu vážné nemoci otce zůstal. Stal se zaměstnancem pivovaru a záhy, v roce 1939, byl jako jeden z prvních Čechů zatčen gestapem. Stalo se tak na udání přičinlivých sousedů, kteří oznámili, že doma přechovává zbraně.


Výslechy gestapa probíhaly na Pankráci, kde se na obviněného Vítězslava Jandáka nečekaně usmálo štěstí. Vyslýchajícím důstojníkem nebyl totiž nikdo jiný než jeho bývalý kolega a kamarád z rakouského plaveckého oddílu. „Během jednoho z výslechů zavedl tátu do vedlejší místnosti, kde mu ukázal štosy udání, které již na začátku války stačili Češi na Čechy nashromáždit,“ vzpomíná na otcovo vyprávění syn Vítězslav. Zbraně se při domovní prohlídce nenašly a obviněný byl po několika dnech propuštěn.
Během války navázal Vítězslav Jandák spojení s britskou rozvědkou. Protože byl pohledný a ovládal němčinu, i jeho první úkol tomu odpovídal. Měl se stát milencem manželky jednoho z hlavních konstruktérů Hitlerových tajných zbraní, raketových střel V1 a V2, a od ní získávat důležité informace. „Táta byl fešák, komunikativní a úkolu se zhostil úspěšně. Aby se dostal nenápadně do její blízkosti, potkával se s ní například u zubaře, kam docházela na ošetření.  Kvůli ní si nechal dokonce vytrhnout zub. Časem se stala skutečně jeho milenkou a informace, které se od ní dozvěděl, byly později důležité při bombardování německých základen. Zda to někdy řekl mámě, to nevím,“ vysvětluje špionův syn.
Po válce nastoupil Vítězslav Jandák na vnitro, na vyšetřování válečných zločinů. Také byl zástupcem ochrany hlavy státu a důvěrně poznal Edvarda Beneše i Jana Masaryka. Zvrat v jeho činnosti však nastal po roce 1948. Protože nebyl komunista, postupně se propadal až na pasové oddělení. Později vystřídal několik zaměstnání a od padesátých let se podílel na obnovení zakázané organizace Akademická legie. Chystal se ozbrojený převrat, ale vše bylo vyzrazeno. „Britové nabídli tátovi před osmačtyřicátým exil, protože už v roce 1947 věděli, kam bude vývoj u nás směřovat. Kvůli rodině však opět zůstal. Později byl přes dva roky sledován a v roce 1960 zatčen,“ vzpomíná syn Vítězslav.
To, co se nepodařilo za války Němcům, podařilo se v roce 1960 komunistům. V lese za Jandákovým domem byly nalezeny ukryté zbraně.
Vítězslav Jandák byl za velezradu a rozvracení republiky odsouzen v tajném procesu na pět let, díky amnestii si nakonec odseděl necelé tři roky. Trest si odpykal v jednom z nejhorších kriminálů v Minkovicích, který byl později zrušen. Tam ještě sdílel cely i s německými válečnými zločinci. Po propuštění opět vystřídal řadu zaměstnání a nejlépe se prý cítil v době, kdy jako jeřábník pracoval na Mostě inteligence. Po roce 1989 byl rehabilitován a zemřel ve věku 75 let



Autor:  Jaroslav Benda

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.