ODTAJNĚNO: Šéf herecké asociace prozradil, kolik umělci skutečně berou! Mají právo naříkat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ODTAJNĚNO: Šéf herecké asociace prozradil, kolik umělci skutečně berou! Mají právo naříkat?

Herci se sešli na oslavě: Miroslav Táborský – bývalý člen kolegia, Ondřej Kepka – režie přenosu cen Thálie, Tomáš Töpfer – 1. prezident HA, Václav Postránecký – 3. prezident HA a Jiří Hromada – současný prezident
Herci se sešli na oslavě: Miroslav Táborský – bývalý člen kolegia, Ondřej Kepka – režie přenosu cen Thálie, Tomáš Töpfer – 1. prezident HA, Václav Postránecký – 3. prezident HA a Jiří Hromada – současný prezident (Foto Aha! – Martin Hurda)

Zastupují herce po celé republice již čtvrt století, ale peněz je pořád málo. „V divadlech berou kolegové okolo dvaceti tisíc hrubého,“ prozradil prezident Herecké asociace Jiří Hromada (56).

Divadelní herci těžko uživí sebe, natož rodinu. Kdo si nemůže přivydělat v dabingu, televizi nebo ve filmu, tře bídu s nouzí. Asociace se už před 25 lety rozhodla za ně bojovat. „Jenže napřed se musí změnit zákon,“ vysvětluje Hromada. Větším příjmům brání předepsané tabulky. „Věřím, že se to brzy změní,“ je přesvědčený prezident HA. Díky Nadaci život umělce mohou hercům v nouzi poskytnout až 20 000 korun nebo jim dát ve stejné výši bezúročnou půjčku.

Na setkání u příležitosti 25. výročí založení Herecké asociace (HA) přišel také její bývalý prezident Václav Postránecký (71), zakládající šéf Tomáš Töpfer(64) a řada herců, kteří jsou v kolegiu, jako například Miroslav Táborský (55), Lumír Olšovský (41), Vlastimil Harapes (67) či Ondřej Kepka (45). Všechny teď nejvíce zaměstnává příprava 22. ročníku cen Thálie, které v přímém přenosu odvysílá ČT 28. března. Na oslavu výročí přišla i dcera slavného prvorepublikového komika Ference Futuristy (†56) Anna Fialová (87). Věk by jí rozhodně nikdo nehádal. Vypadá o 20 let mladší. „Nic nedělám, rozhodně necvičím,“ říká herečka. Skoro celý život prožila ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde si zahrála s Jiřím Hrzánem (†41), Josefem Somrem (81), Janou Štěpánkovou (80) a Blankou Bohdanovou (84). Anna věří, že po smrti odtud odletí. „Napřed poletím do první galaxie, kde si prohlédnu Mars, pak do druhé, a v té třetí určitě bde stát tatínek se slovy: Už dlouho na tebe čekám.“



Přečtěte si
jaromir123
14. 2. 2015 • 17:10

A kdo je jako má zvýšit - že by nějaký zákon s názvem "Minimální plat pokladních a prodavaček". Jinak pokladní časem nahradí stroje. Již dnes to funguje.

kraken.666
14. 2. 2015 • 14:22

To ti tak budeme věřit ty bolševická běhno ! Jo to byly pro tebe zlatý časy když si na schůzích hulila bolševický wocasy za párek!

kraken.666
14. 2. 2015 • 14:20

debillis ..aby si se z tý závisti udávila a pak pukla mrcho!!

sibuna
14. 2. 2015 • 09:39

Ono to s tou kulturou zase není až tak moc! To, co nám dnes vesměs prezentují, za moc nestojí, než jít do divadla na současné kusy, to si raději přečtu pěknou knížku A to "přepracovávání" klasiky, které je prezentováno jako nový režijní záměr, tak to je v mnoha případech spíš zesměšňování klasiky, než kulturní počin. A pokud už nějaký kus za to stojí, tak koupit dva lístky do divadla, tak zbytek měsíce se pořádně nenajím!

illis
14. 2. 2015 • 09:31

Někteří z jejich branže brečí, ale jiní žijí ve velkém nadbytku, klidně se kvůli tomu i strhají, protože stále nemají dost. Většina z nich má byt na lukrativním místě, vilu, chalupu a trabantem také nejezdí. Lidé kolem nich vědí, jaké mají majetky, nikdo jim to nezávidí, ale ať nefňukají . Prodavačka a jiní stojí celý den na nohou, což herec nezná, má scény kdy sedí nebo i leží . Obecně jsou platy špatně nastavené, ale vyvyšovat herce rozhodně není správné . Nejlépe mají nastavené platy naši poslanci, proto také herci míří do politiky, někde i celé klany .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.