Vraždící psychopatka ve Žďárské škole: Bludy, podivné hlasy a asi i drogy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vraždící psychopatka ve Žďárské škole: Bludy, podivné hlasy a asi i drogy!

Tady se tragédie odehrála.
Tady se tragédie odehrála. (Foto Aha! – Jan Čada, ČTK, ara)

Změnou ústavní léčby Barbory Orlové (26) na ambulantní, ke které došlo letos v únoru, chyboval podle právníka psychiatr.

„Soud v těchto případech rozhoduje na základě vyjádření soudního znalce. Podle mého názoru jde o vážné pochybení psychiatra, který stanovil, že pacientka už není společensky nebezpečná a může být léčená ambulantně,“ řekl Aha! pražský právník Jaroslav Ortman. Lékaři teď hrozí kárné řízení příslušné profesní komory, případně i soud.

„U takto nebezpečné pacientky zjevně nemělo jít o krátkodobou léčbu na psychiatrii, ale o detenční léčbu. Takový pacient často do konce života neopustí brány ústavu,“ dodal právník.

Psycholožka: Halucinace a drogy
Paranoidní halucinace a hlasy v hlavě, navíc podpořené užitím drog! Vražedkyně Barbora Orlová (26) musela být podle expertů v době činu »úplně mimo«. „Tato žena pravděpodobně trpí závažnou duševní poruchou a zřejmě reaguje pod vlivem nějakých bludů a hlasů, které slyší,“ popsala Aha! psycholožka Alena Uváčiková. Duševní nemoc navíc mohlo výrazně zhoršit užití drog. „Domnívám se, že po propuštění z psychiatrické léčebny zřejmě pacientka přestala brát předepsané léky, které měly držet její nemoc pod kontrolou. Její stav se poté zákonitě prudce zhoršil,“ vysvětlila psycholožka.

Ministr zdravotníctví Svatopluk Němeček
Slíbil prověřit, zda lékaři z opavské psychiatrické nemocnice neudělali chybu, když navrhli propuštění útočnice. Kritizoval i postup opavského soudu, který její propuštění schválil, což ho prý překvapuje. „To, co se stalo, evidentně dokumentuje, že ten postup není v pořádku,“ řekl pro ČT. Pokud u lékařů zjistí pochybení, přijde trest.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková
Nechá okamžitě prověřit, jak opavský krajský soud rozhodoval. Její náměstek Robert Pelikán uvedl, že soudce se v dané situaci musí spolehnout na znalecké posudky. „Obávám se, že justice samotná s tím mnoho neudělá.“

Policejní prezident Roman Tuhý
Pro ČTK uvedl, že vražda studenta otevírá diskusi o tom, jak chránit obyvatele před duševně nemocnými



Přečtěte si
elicha
15. 10. 2014 • 12:56

Divím se jako asi každý, že jí po útoku nožem a únosu dítěte nechali po tak krátké době běhat. ALE, když už jí nechali ambulatně- že jí dávali léky, které nebrala.Pokud udělala něco tak závažného- léky se schizofrenikům dávají inječně s dlouhodobým účinkem. Tedy odpadá kontrola (také jak?) jestli léky bere. Injekčně zajištují schizofreniky zcela "normální" schopné komunikace, úsudku a práce. Takže proč ne osobu s jedním pokusem o vraždu? Ten doktor by měl přijít o diplom. Na nějakých prémiích a kárném opatření si rodina toho kluka prd vezme...

idulenka
15. 10. 2014 • 10:29

takže to je úžasné, počas činu bola tá beštia "úplne mimo", tzn. že zasa bude pred súdom stáť ako nesvojprávná a bratia Česi jej budú plne hradiť opateru a zdravú stravu!!!! Do ZOO s ňou, nech krmí levov! Aspoň raz bude užitočná!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.