Tomáš Pustina, nejvyšší člověk (224 cm) u nás: Můj život je utrpení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tomáš Pustina, nejvyšší člověk (224 cm) u nás: Můj život je utrpení!

Tomáš Pustina bez problémů dosáhne na strop.
Tomáš Pustina bez problémů dosáhne na strop. (pro Aha!: Lukáš Stejskal)

HUMPOLEC – Kam přijde, tam vyvolá pozdviže-ní! Tomáš Pustina (29) z Rozkoše u Humpolce je totiž skoro obr. Měří neuvěřitelných 224 cm, váží 170 kg a díky svojí výšce se zapsal do České knihy rekordů a kuriozit jako dosud největší žijící Čech.

Kam přijde, tam vyvolá pozdvižení! Tomáš Pustina (29) z Rozkoše u Humpolce je totiž skoro obr. Měří neuvěřitelných 224 cm, váží 170 kg a díky svojí výšce se zapsal do České knihy rekordů a kuriozit jako dosud největší žijící Čech. Být tak vysokým člověkem však není žádný med.

O tom, že bude Tomáš tak vysoký, neměli jeho rodiče ani ponětí. Když se totiž narodil, byl jako kterékoliv jiné dítě. „Bylo to krásné miminko. Měřil 50 centimetrů a vážil 3,20 kilogramů,“ vypráví jeho matka Alena Pustinová.

Zlom ale nastal na základní škole. Začal být vyšší než jeho spolužáci a růst ne a ne se zastavit. Rodiče Jaroslav a Alena se záhy dozvídají šokující zprávu. Synovu výšku má na svědomí růstový hormon. „Pokud dojde k nadprodukci růstového hormonu v dětském věku, tak se začnou člověku nekontrolovatelně prodlužovat kosti, zvětšuje se mu celé tělo a může dorůst až neuvěřitelných výšek,“ vysvětluje dětský endokrinolog Milan Svojsík.

Vážný problém nastal v jeho osmnácti letech, kdy při nehodě na kole utrpěl ošklivou zlomeninu nohy. Ani tři operace v nemocnici Na Bulovce nepomohly, stal se z něho invalidní důchodce, chodit může jen o berlích. „To byla tragédie. Od té doby už skoro nic nedělá a málo mluví. Předtím rád štípal dřevo. Dnes jen po domě roznáší noviny,“ posteskla si maminka Alena.

Výška je Tomáši Pustinovi na obtíž. Většinu času tráví doma v bytovce s novinami a kocourem Cipískem. „Nejvíce nás ale mrzí, že on nemůže téměř nic dělat. S pohybem to má složité, v podstatě jen kouká z okna či roztahuje po domě denní tisk. Ztěžka se mu i mluví. Nevíme, co s ním,“ dodává. Se svojí výškou svádí Tomáš boj každý den. Sám se neobleče, sám se neobuje a se vším mu musí pomáhat jeho rodiče. Ven se dostane, jenom za dobrého počasí. Vyjít si na procházku v zimě pro něj nepřipadá v úvahu, nemá totiž tak velké zimní boty. „Letošní zima mi vyhovuje. Je moc dobře, že není sníh. Jinak bych totiž musel být zavřený doma,“ pochvaluje si Tomáš. Jeho slova potvrzuje také otec: „Nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby se šel Tom projít, když byla ta vichřice. Stoprocentně by ho to odfouklo“.I přes všechny problémy má rád společnost lidí a občas si se svým otcem zajde do hospody na pivo. Už tu ale rozsedl tři židle. A jak sám Tomáš říká: „Je to utrpení, ale boj se svojí výškou nikdy nevzdám.“

Těžký život obra

  • Na pultu prodejny obuvi byste nenašli botu, která by měřila 39,5 centimetrů. Boty mu šije soukromý švec z Havlíčkova Brodu – levá bota musí mít délku 37 cm a pravá musí být dokonce ještě o dva a půl centimetru delší. To jsou »dvacítky«! I ponožky má dělané na míru.
  • Také obouvací lžíce musí něco vydržet. Ta jeho je vyrobená z oceli.
  • Vykoupat se ve vaně? V případě Tomáše nepřipadá v úvahu, vejde se totiž jenom do sprchového koutu.
  • Problémy má také s přepravou. Rodina Pustinových vlastní auto, do kterého se Tomáš vejde jen v případě, že maminka sklopí dopředu přední sedačku a on si sedne dozadu.
  • Postel mu museli nechat dělat jeho rodiče na míru. Měří neuvěřitelných 240 centimetrů.
  • Takový velký člověk toho taky hodně sní. Spořádat půlku chleba na svačinu mu nedělá problém.
  • Jeho dlaně měří v nejširším místě 25 centimetrů.
  • Nohy má »dvacítky«
  • Šířka dlaně? 25 cm
  • Svačina? Půl bochníku
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.