Teplý říjen popletl zvířata! A my? Nasáváme sluníčko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Teplý říjen popletl zvířata! A my? Nasáváme sluníčko!

 (ČTK, Profimedia.cz)

PRAHA – Špaček neodlétá na jih. Chrousti si myslí, že je jaro. Magnólie kvetou. Počasí se zbláznilo: letošní říjen je o tři stupně Celsia teplejší než kterýkoli před ním. A bude ještě mírnější. Možná, že si právě užíváme nejteplejší říjen všech dob.

Stromy neopadávají
Špačci se pořád cpou
Kytky stále kvetou
Ježci ještě nespí

Chrousti jsou pilní, vosy ještě nezazimovaly, magnólie znovu kvetou a spousta lidí ještě tráví večery venku: pozdní říjen 2006!

Podle meteorologa Pavla Šimandla z Českého hydrometeorologického ústavu patří letošní říjen mezi vůbec nejteplejší od začátku zaznamenávání počasí.

Průměrná říjnová teplota je 11,9 °C – o tři stupně teplejší než tomu bylo dosud. A bude ještě tepleji! Například zítra se může teplota vyšplhat až na 22 °C. Podle klimatologů je mírné počasí důkazem pokročilého oteplování Země.

Člověk
Slunce ovlivňuje naše hormony. Nasáváme energii a máme více chuti do života. Můžeme si ještě stále vychutnávat pohodu na restauračních zahrádkách a sportovat venku. Letošní podzim působí jako »očkování proti špatné náladě«.

Stromy a rostliny
Jakub Nevařil, šéf zahradnické školy v Praze: „Duby, javory a platany ještě neopadaly. Některé rododendrony a magnólie znovu kvetou.“ Čím to je? Rostliny a stromy si tvoří větší zásoby vody, jejich světelné receptory omezují tvorbu pigmentu v listech, a tak jsou déle zelené. Pro rostliny a stromy je to výhoda. Díky delším slunečním paprskům mohou déle tvořit rezervní látky. Jsou tak lépe připraveny na zimu.

Ptáci
Špačci tu zůstanou, dokud budou mít dostatek potravy. Špačci přezimující ve středomoří se ještě na odlet do teplých krajin nechystají. Žerou hmyz a toho je tu stále dostatek.

Hmyz
Některé larvy chroustů si spletly teplý podzim s jarem. Spousta se jich už vylíhla. I slunéčka sedmitečná, obyčejně už touto dobou zazimovaná např. v dutinách stromů, ještě poletují venku. Samečci vos nám stále znepříjemňují život, hledají královnu. Nad vodní hladinou se vznášejí vážky, protože je stále ještě teplo.

Lesní zvěř
Veverky, ježci, jezevci & spol. se ještě neuložili k zimnímu spánku. Lesník Tomáš Pospíšil ze Zábřehu na Moravě k tomu podotýká: „Mírný podzim zvěři vyhovuje. Mají více času na tvoření zásob. Ježci a jezevci toho více sežerou – jejich šance, že přežijí zimu, se zvyšuje.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.