Porod nosorožce! Na svět přišel v bačkůrkách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Porod nosorožce! Na svět přišel v bačkůrkách!

Nejmladší hroší holčička zatím nemá jméno.
Nejmladší hroší holčička zatím nemá jméno. (pro Aha!: Jana MYSLIVEČKOVÁ)

DVŮR KRÁLOVÉ – Zoo ve Dvoře Králové patří mezi světovou špičku v chovu nosorožců. Teď zde mají tři nová mláďátka nosorožců dvourohých. Aha! získalo unikátní fotografi e z porodu.

Jeden samec a dvě samičky se ve Dvoře Králové mají čile k světu. Samička Maisha (10 měsíců) již váží 300 kg, mladší sameček Jamie (čtyři měsíce) ji už o 20 kg překonal.

Nejmladší hroší holčička (1 měsíc), která zatím nemá jméno, váží »jen« něco přes 70 kg.

V prvním roce života přibývá nosorožče kilo denně, mléko jeho matky vyniká vysokým obsahem bílkovin, má i dostatek zdrojů energie, tuku a cukru.

Jako všichni nosorožci, i Maisha, Jamie a nejmladší samička přišli na svět v »bačkůrkách«. „Mláďátko se rodí zcela vyvinuté, a tak aby kopýtka samici během porodu neporanila, mají je v hladkých gelovitých obalech,“ říká koordinátorka evropského chovu nosorožců dvourohých Kristina Tomášová.

V »bačkůrkách« novorozeňata roztomile šmachťají první tři až čtyři dny, pak se jim z kopýtek oloupnou. Všechna tři mláďata stále pijí mateřské mléko. Maisha i Jamie si už také zpestřují jídelníček senem, trávou a listy.

Matky si s porody poradily skvěle bez lidské pomoci. Otevírání porodních cest je pozvolné a trvá několik hodin. „Poslední fáze proběhne většinou během jedné hodiny. Samice obvykle hodně chodí a tím porod usnadňuje,“ objasňuje Tomášová.

Nejtěžší na odchovu nosorožců v zajetí je najít k sobě správné partnery tak, aby si padli do oka. „Jinak mláďata nebudou. Navíc v zajetí může být snaha dát k sobě pár, který si nesedí, i nebezpečná. V přírodě, pokud si nepadnou do oka, samice zmizí za první keř. Jakmile ji samec nevidí, nepronásleduje ji. V zoo v omezeném prostoru to tak jednoduché není,“ vysvětluje koordinátorka chovu.

17.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.