Na jedno nadechnutí vydržípod vodou přes šest minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Na jedno nadechnutí vydržípod vodou přes šest minut!

Petr Dračka vydrží na jeden nádech pod vodou šest minut a 20 vteřin.
Petr Dračka vydrží na jeden nádech pod vodou šest minut a 20 vteřin. (: ČTK)

OSTRAVA – Nadechne se, ponoří se a více než šest minut si hoví pod vodní hladinou. A to bez dýchacího přístroje! Potápěč Petr Dračka z Ostravy vodu doslova miluje. Pracuje jako profesionální hasič a ve volném čase se věnuje závodnímu potápění. Už teď plánuje, že pod vodou na jeden nádech vydrží sedm minut.

Dračka patří k absolutní špičce ve freedivingu, neboli volném potápění. To má dvě základní kategorie – bazénové a hloubkové disciplíny. V bazénu se soutěží ve výdrži na hladině bez pohybu a také v plavání na vzdálenost, jak s ploutvemi, tak bez nich. „Všechny disciplíny jsou samozřejmě na jeden nádech,“ upřesnil Dračka, který pod vodou vydrží šest minut a 20 vteřin a s ploutvemi na jeden nádech uplave 132 metrů. „Hloubkové disciplíny trénujeme na lomu ve Svobodných Heřmanicích. Můj osobní rekord je 40 metrů,“ pochlubil se Dračka.

Jeho vytouženou metou je během dvou let překonat hranici sedmi minut a uplavat s ploutvemi alespoň 170 metrů. Občas v hloubce třeba třiceti metrů narazí na potápěče s dýchacím přístrojem. „Obvykle se nás leknou. Podívají se na sebe a vyděšeně uvažují, co tam dělá chlap bez přístrojů, který se ještě směje a ukazuje, že je všechno O.K.,“ dodává s úsměvem Dračka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.