VÝLET ZA PŮL MILIARDY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VÝLET ZA PŮL MILIARDY

Anousheh Asnariová, první vesmírná turistka
Anousheh Asnariová, první vesmírná turistka

Sedmý den z desetidenního pobytu ve vesmíru právě ukrajuje Američanka Anousheh Asnariová (40), bohatá podnikatelka v telekomunikacích a vůbec první žena mezi hvězdnými turisty. Stejně jako tři muži před ní zaplatila ruské vesmírné agentuře neskutečný balík peněz.

Jsem Anousheh Asnariová, první vesmírná turistka



Letím ve skrčené poloze
Je mi vážně dost blbě
Ale ten zážitek za to stojí

Pohledy, které ji stály v přepočtu cca 450 milionů korun, vám předkládáme za pouhých 9,50 korun. Tolik stojí jedno Nedělní Aha! Takhle vypadá let a pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici ISS na oběžné dráze Země jejíma očima. A tohle jsou věty, které zřejmě po návratu řekne svým přátelům...

Minuty před startem
Po dvou týdnech v karanténě jsem spolu se dvěma profesionálními kosmonauty nastoupila do kabiny ruské vesmírné lodi Sojuz. Není větší než interiér malého auta. Ve skrčené poloze jsem musela strávit celé hodiny cesty k ISS.

Let na oběžnou dráhu
Let do výšky 360 kilometrů, kde se vznáší Mezinárodní vesmírná stanice, trval pouhých devět minut. Hlavně při startu na kosmonauty působilo velké přetížení. Omdlít nebo se pozvracet není až tak velká ostuda, jak by se mohlo zdát.

Cesta ke stanici
Dva dny trvala cesta po oběžné dráze ke stanici. Většinu času jsme přitom trávili v prostoru velikosti automobilové kabiny. Stanici, na které budu příštích osm dní žít, jsem takhle viděla poprvé v úterý o půlnoci.

Konečně jsme tu
O hodinu a půl později naše loď zakotvila u průlezu do stanice. Takhle nás viděli její tři dosavadní obyvatelé.

V obytných prostorách
Na stanici není až zas tak těsno, jak to na první pohled vypadá. Obytné prostory jsou totiž velké jako dva průměrné panelákové byty. Deset dnů se o ně dělily dvě tříčlenné posádky. Jedna z nich už v pátek odletí zpátky na Zemi. I já...

Východ Slunce a Měsíce
Stanice obíhá kolem zeměkoule rychlostí skoro 28 tisíc kilometrů za hodinu, a tak jeden den na ISS trvá pouhých 92 minut. Západ a východ Slunce i Měsíce je díky tomu vidět téměř šestnáctkrát za den. Spát se ale na stanici ISS chodí podle pozemského času ve tři čtvrtě na osm večer, budíček je naplánován na čtvrt na pět ráno.

Polární záře
Výjimečně je někdy možné nad jedním ze zemských pólů spatřit i polární záři. Ta je sice někdy vidět i ze Země, třeba na severu Evropy, z vesmíru ale vypadá úplně jinak.

Přistání
Zpátky na Zemi se vrátíme v kabině, kterou přilétla předchozí posádka před šesti měsíci. Stane se tak v pátek 29. září. Plánované místo přistání: kazašská step.

Jan SKÁLA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.