Skandál ve Francii: Depardie je málo černý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Skandál ve Francii: Depardie je málo černý!

Fotografie
Fotografie (internal)

Francouzský herec Gérard Depardieu (61) jako černoch? To tu ještě nebylo! Modrooký a blonďatý Depardieu se pro svou novou roli ve fi lmu (Jiný Dumas) nabarvil načerno a narazil si kudrnatou paruku. Ještě že tak, na jeho hlavu se totiž snesla pěkně ostrá kritika. Pro černochy je totiž stále příliš bílý.

Chtěl se co nejvíce připodobnit reálné postavě, kterou ztvárňuje. Je jí slavný francouzský spisovatel Alexander Dumas, jehož předci pocházeli z Haiti. Depardieu si však za ztvárnění nedostatečně »černého« Dumase vysloužil pořádně ostrou kritiku především od francouzské rady černošských sdružení. Ta považuje Depardieua za velký šok a cítí se uražena. „Co se nám snaží tvůrci filmu sdělit? Snad ne to, že nemáme žádného černošského herce dostatečně talentovaného na to, aby ztvárnil Alexandra Dumase? Třeba se za 150 let dočkáme toho, že bude hrát Baracka Obamu také někdo bílý se směšnou parukou na hlavě?“ rozohnil se její mluvčí.

Režisér filmu Safy Nebbou se ale brání tvrzením, že Dumas byl černoch jen z jedné čtvrtiny a měl stejně modré oči jako Depardieu. Alexander Dumas patří mezi nejznámější světové spisovatele 19. století. Autor Hraběte Monte Christa či Tří mušketýrů se sice narodil v Paříži, ale jeho babička byla haitská otrokyně. Spisovatel sám si říkal »karibský negr«.

Záběr z filmu.

Spisovatel Alexander Dumas.

Herec v civilu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.