Sotva se narodily, už plivou… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sotva se narodily, už plivou…

Lamy.
Lamy. (pro Aha!: Jaroslav VOGELTANZ)

PLZEŇ – Rodina divokých jihoamerických lam guanako v plzeňské zoo pečuje o dva nové potomky. Obě mláďata jsou samičky, ale ještě nemají jména.

Rodina divokých jihoamerických lam guanako v plzeňské zoo pečuje o dva nové potomky. Obě mláďata jsou samičky, ale ještě nemají jména. Starší se narodila před měsícem, mladší před dvěma týdny. Návštěvníci se mohou kochat jejich skotačením, už si ale díky novému prostornému výběhu, který lamy obývají s pštrosy, neužijí jejich »slintavých vtípků«.

„Když jsou lamy ohrožené nebo naštvané, plivají po nepříteli nevábně páchnoucí sliny. Ve starých výbězích se k nim mohli návštěvníci přiblížit a krmit je. Když se ale zvířeti zdál přísun chleba nebo mrkve pomalý, bez okolků po nich plivlo,“ objasnil jeden z ošetřovatelů. Lamí slečny se zatím učí plivat od své mámy. V budoucnu se ale přestěhují do jiné zoo. Plzeň si totiž ponechává jen hlavní stádo, které tvoří samec a tři až čtyři jeho družky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.