Tohle baští kosmonauti! Má to vůbec nějakou chuť? Test! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tohle baští kosmonauti! Má to vůbec nějakou chuť? Test!

Na jídlo pro kosmonauty je několik základních nároků. Důležitá je trvanlivost, jednoduchá příprava a samozřejmě se musí počítat i s tím, že na palubě ISS není gravitace. Chroupat chipsy a nechat všude po lodi poletovat drobečky, by
Na jídlo pro kosmonauty je několik základních nároků. Důležitá je trvanlivost, jednoduchá příprava a samozřejmě se musí počítat i s tím, že na palubě ISS není gravitace. Chroupat chipsy a nechat všude po lodi poletovat drobečky, by  (– gizmodo.com)

Je to otázka, která občas napadne asi každého. Co vlastně jedí lidé, kteří tráví dlouhé měsíce vysoko nad povrchem Země v mezinárodní vesmírné stanici? Vaří si? Jak jejich jídlo vypadá? Jak chutná?

Dva američtí studenti si dali tu práci, sehnali si několik jídel, na kterých si pochutnávají astronauti, a provedli test. Jídla ohodnotili hvězdičkami, přičemž pět hvězdiček značí vynikající. Jaký byl výsledek? Dá se to vůbec jíst?

Kukuřice s bramborovou směsí

Kliknutím zvětšetePorce jsou maličké, je totiž třeba nezatěžovat organismus. Všechno je samozřejmě obohaceno vitaminy a dalšími potřebnými látkami. Kukuřice byla slušná, brambory však podle slov výzkumníků chutnaly odporně chemicky.
Výsledek: **

Klobáska, kari omáčka se zeleninou

Kliknutím zvětšeteKlobáska z vepřového ke snídani se povedla, byla pouze trochu suchá a málo slaná. Kari omáčka ovšem chutnala skvěle, oba studenti dokonce zjišťovali, zda se nedá koupit v běžném obchodě.
Výsledek: ****

Kuře s arašídovou omáčkou, zelené fazolky, brambory

Kliknutím zvětšeteTohle jídlo nebylo špatné, ale také žádný zázrak. Prostě průměrné jídlo ze závodní jídelny. Nemastné, neslané, ale zasytí.
Výsledek: ***

Hovězí enchiladas, fazole, slanina, tortilla

Kliknutím zvětšeteTohle se opravdu povedlo. Mexická kuchyně chutná skvěle i ve vesmíru. Podle testujících to chutnalo jak v mexické restauraci.
Výsledek: *****

Kuře teryiaki, špenát

Kliknutím zvětšeteNa rozdíl od mexické japonská kuchyně se do vesmíru evidentně nehodí. Po požití tohoto jídla se oběma studentům udělalo zle od žaludku a museli si dát krátkou přestávku.
Výsledek: nula hvězdiček

Čokoláda jako sladká tečka

Po dobrém obědě je samozřejmě třeba dát si sladký dezert. Kosmonauté mají k dispozici čokoládu s oříšky. Vypadá sice dost podivně, ale chuť má dobrou. Jenom musíte dávat pozor, aby vám neuletěla a nepřilepila se na ovládací panel.
Výsledek: ****

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.