Japonec Tsutomu Jamaguči (93): Přežil dvě jaderné bomby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Japonec Tsutomu Jamaguči (93): Přežil dvě jaderné bomby!

Fotografie
Fotografie (internal)

Japonský důchodce Tsutomu Jamaguči (93) je zřejmě nejšťastnějším člověkem na planetě Zemi. Má na to dokonce od minulého týdne i oficiální potvrzení od japonských úřadů. Zní to neuvěřitelně, ale Jamaguči přežil dvě.


Japonský důchodce Tsutomu Jamaguči (93) je zřejmě nejšťastnějším člověkem na planetě Zemi. Má na to dokonce od minulého týdne i oficiální potvrzení od japonských úřadů. Zní to neuvěřitelně, ale Jamaguči přežil dvě nejhrůznější bombardování v historii lidstva – jaderné útoky na Hirošimu i Nagasaki v roce 1945.

Služební cesta smrti

6. srpna 1945 byl tehdy šestatřicetiletý Tsutomu Jamaguči na služební cestě v jednom z největších japonských měst Hirošima. Ve čtvrt na devět ráno, právě ve chvíli, kdy se Jamaguči chystal vyrazit do centra města na obchodní schůzku, nebe se rozsvítilo oslnivou silou. Hirošima se v tu chvíli stala prvním místem v historii, na které byl proveden jaderný útok. Little Boy (chlapeček), jak děsivou bombu označovali Američané, zabil v jedné jediné chvíli na 70 000 lidí. V důsledku nemoci z ozáření zahynulo v příštích letech dalších minimálně 70 000. Jamaguči byl těžce popálen na horní polovině těla, ale útok přežil. Z hrůzy, kterou zažil, se rozhodl jet zotavit do svého rodného města, do Nagasaki.

Domov v plamenech

Kliknutím zvětšeteDomů dorazil ve velkých bolestech Jamaguči 8. srpna večer. Celou noc nemohl kvůli bolestem spát, podařilo se mu to až nad ránem. V 11.02 ho vzbudil zvuk, který už jednou v životě slyšel. Když vstal, aby se podíval z okna, měl pocit, že se mu zdá hodně ošklivý sen. Ve výšce 550 metrů nad městem totiž expolodoval Fat Man (tlusťoch), druhá jaderná puma v historii. Jamagučiho rodné město bylo srovnáno se zemí spolu s více než čtyřiceti tisíci obyvatel. Dalších asi 40 000 zemřelo na nemoc z ozáření. Jamaguči znovu přežil.

„Hibakusha“ Jamaguči

Oficiálně uznaný titul Hibakusha, nebo-li »Ten, který přežil radiaci« měl Jamaguči již dávno kvůli tomu, že přežil bombardování Nagasaki. Teprve nyní však vyšlo najevo, že byl v onu osudnou chvíli i v Hirošimě. Pro Jamagučiho to znamená, že za něj japonská vláda bude doživotně platit léčení a po smrti mu zaplatí i pohřeb. Otázkou je, jestli to není 64 let po této temné stránce lidských dějin trochu pozdě.

Jaderné hřiby nad japonskými městy Nagasaki a Hirošima se staly pro Tsutomu Jamagučiho celoživotní noční můrou. Přesto je vděčný, že obě tragédie přežil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.