Lednice - Co kam dát? To je věda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lednice - Co kam dát? To je věda!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Chleba, zelenina, sýry, salámy – po nákupu ukládáme potraviny do lednice většinou bez ladu a skladu. To je ale velká chyba! Pokud není jídlo v lednici na místě, které mu náleží, začne se rychleji kazit!

Chleba, zelenina, sýry, salámy – po nákupu ukládáme potraviny do lednice většinou bez ladu a skladu. To je ale velká chyba! Pokud není jídlo v lednici na místě, které mu náleží, začne se rychleji kazit!

  1. Proč musí být v lednici pořádek?
    Protože na různých místech v lednici jsou různé teploty. Špatným umístěním jídla snížíte jeho nutriční hodnotu. Potravina se začne dříve kazit, a dokonce může být zdraví škodlivá.
  2. Jaké potraviny patří do lednice?
    Většinou čerstvé potraviny, které se snadno kazí. V lednici by měly být uchovávány buď nenačaté anebo ve speciálních dózách. Lednice mají teplotní pásma. Každé je vhodné pro určitý druh potravin.
  3. Jak skladovat hotové jídlo?
    Hotová jídla mohou být v lednici skladována nanejvýš dva dny. Jídlo nechte vždy nejprve vychladnout. Do lednice ho dejte v uzavřené nádobě.
  4. Jak uchovávat čerstvé ovoce a zeleninu?
    Ovoce a zeleninu skladujte v sáčcích s otvory. Tak jsou nejlépe chráněny.
  5. Patří kafe do lednice?
    Ano, jedině tak uchováme jeho aroma. Nejlepší je kávu skladovat v lednici v uzavřené dóze.
  6. Jak dlouho vydrží v lednici hořčice?
    Ve sklenici či v tubě vydrží do dvou měsíců, postupně ale může ztratit svou chuť.
  7. Jak skladovat vajíčka?
    V lednici zůstávají čerstvá a chráněná proti salmonele čtyři týdny. Skořápku předem neomývejte, aby zůstala odolná proti bakteriím.
  8. Musí každá čerstvá potravina do lednice?
    Ne. Třeba chleba patří do chlebovky. V lednici rychleji okorá. V chlebovce se dá chléb skladovat od jednoho do devíti dnů.
    - Bílý chléb: 1 – 3 dny
    - Pšeničný chléb: 3 – 5 dnů
    - Žitný chléb: 5 – 7 dnů
    - Celozrnný chléb: 4 dny
    - Knäckebrot: Až 1 rok
  9. Co platí o skladování potravin mimo lednici?
    Důležitá jsou tři kritéria: sucho, tma, dobrý uzávěr.
Tipy, jak udržovat ledničku

Kliknutím zvětšeteKdo chce mít zdravé potraviny, musí svou lednici pravidelně čistit, nejlépe jednou měsíčně či alespoň jednou za dva měsíce. Jak na to? Lepší je vyvarovat se chemických prostředků.

Před čištěním rozmrazit
Nastavte rozmrazování automaticky nebo dejte regulátor teploty na nulu. K lednici dejte hadry.

Čištění vnitřku
Vyjímatelné části umyjte v mýdlové vodě. Nepoužívejte příliš drsnou houbičku, ať na skle nemáte rýhy.

Nejnovější dozadu
Plesnivění potravin předejdete tak, že budete dávat nejnovější potraviny dozadu a nejstarší dopředu. Nenaplňujte lednici k prasknutí, ať může proudit vzduch.

Můžu sníst už prošlý jogurt?
Doba spotřeby, či doba minimální trvanlivosti, podle čeho se mám rozhodnout?

U doby spotřeby platí, že se výrobek musí spotřebovat do data uvedeného na obalu.

Minimální trvanlivost
Do tohoto data výrobce garantuje nezměněnou kvalitu a typické vlastnosti výrobku, jako je barva a chuť.

Můžu výrobky ještě jíst po těchto datech?
Ne, vždy platí, že je musíte vyhodit, nicméně obchody by je po uplynutí data uvedeného na obalu neměly prodávat.

Vejce
Pokud je skladujete v lednici, jsou použitelná ještě čtyři týdny po době minimální trvanlivosti. Ale pozor! Jedině tepelně upravená.

Drůbež
Nikdy nekonzumujte po uplynutí doby spotřeby! V mase může být salmonela nebo bakterie koli.

Jogurt
Můžete ho bez obav sníst do 10 dnů po uplynutí minimální doby trvanlivosti.

Sýry
Dají se jíst ještě 4 dny po uplynutí minimální doby trvanlivosti. Pokud je sýr starší, raději ho vyhoďte.

25 pravd a omylů o jídle!

„Jezte špenát, budete mít svaly!“ jeden z nejrozšířenějších omylů světa. Deník Aha! s pomocí odborníků vám nyní některé zažité mýty o jídle uvede na pravou míru…

  1. Špenát obsahuje hodně železa!
    Ne! Historka o tom, jak se tento omyl rozšířil, je známa: chyba v desetinné čárce u výsledku výzkumu! Špenát prostě ke svalům pomohl opravdu jen Pepku námořníkovi v kreslené grotesce.
  2. Jezte více malých porcí, zhubnete!
    Ne! Jak si lze z asi 1600 kalorií (doporučené dietní množství na den) připravit tolik malých jídel? Stále je tu nebezpečí, že si připravíte kalorickou bombu. Když člověk jí, vylučuje slinivka břišní inzulín, který brání vylučování tuku a způsobuje tak tloušťku. Lepší je jíst 3krát denně a mezi tím dvě drobná jídla.
  3. Po večerním jídle se více přibírá!
    Ne! Váha se sama řídí podle energetické bilance a denní doba ji nezajímá. Pak by se totiž nedalo vysvětlit, proč lidé v jižanských zemích, kteří jedí mnohem později než my, jsou štíhlejší než ti v severských zemích.
  4. Hnědá slepičí vejce chutnají lépe!
    Ne! Barva vajec záleží pouze na rase slepice, která vejce snesla – nemá žádný vliv na chuť nebo na zdravotní hodnoty.
  5. Vejce jsou nezdravá a zvyšují hladinu cholesterolu.
    Ne! Vejce patří mezi vůbec nejzdravější potraviny. Obsahují prakticky všechny důležité výživové látky. V žloutku obsažený cholesterol podle posledních výzkumů nezvyšuje nebezpečný (LDL) cholesterol. Naopak dodává lecitin, který hladinu cholesterolu dokonce snižuje.
  6. Alkohol napomáhá trávení a hubne se po něm!
    Ne! Je tomu přesně naopak. Pivo a vysokoprocentní alkohol jsou kalorické bomby a mají špatný vliv na látkovou výměnu, a navíc zbrzďují trávení tuku.
  7. Víno prospívá srdci!
    Ano i ne! Ne víno, ale v něm obsažené polyfenoly chrání srdce. Najdete je ale i v černém a zeleném čaji, vlašských ořechách a vinných hroznech. Pokud denně vypijete více jak dvě sklenky vína, zvyšujete si krevní tlak, který může zapříčinit různá onemocnění srdce.
  8. Na třešně se nemá pít!
    Ne! Toto platilo v době, kdy nebyla pitná voda ještě tak kvalitní. Škodlivé mikroorganismy způsobovaly při nadměrném množství zdravotní problémy.
  9. Plísně na ovoci a marmeládách stačí odkrojit!
    Ne! Odkrojit plíseň a »zdravý« zbytek ovoce sníst, to je opravdu zdraví nebezpečné! Plíseň rozšíří póry a může se tak nerušeně šířit celou potravinou, aniž to vidíte. Plísně produkují nebezpečný aflatoxin, který může poškodit játra. Zkažené potraviny úplně vyhoďte!
  10. Tuk způsobuje nemoci!
    Ne! Četné studie dokázaly, že aktivní, sportovní a silnější lidé jsou zdravější než štíhlí lenoši. Kromě toho tuk nezpůsobuje automaticky tloušťku. Záleží na zdravých poměrech mezi živočišnými a rostlinnými tuky a rozhoduje i kvalita tuku.
  11. Med je zdravý pro nachlazené děti!
    Ne! Nebezpečný omyl! V prvním roce života by malé děti med vůbec neměly jíst. V medu byla objevena bakterie, která život dětí ohrožuje.
  12. Po čokoládě a brambůrkách se dělají pupínky!
    Ne! Až dodnes nebyla tato souvislost vědecky prokázána. Je naprosto nejasné, jak by mohla čokoláda nebo brambůrky ucpat mazové žlázky.
  13. Na cukru se může stát člověk závislým!
    Ne! Až dodnes to nikdo vědecky neprokázal. Tělesné abstinenční příznaky nejsou u nedostatku cukru známé.
  14. Vegetariáni hubnou rychleji!
    Ne! Jestli člověk přibere nebo zhubne, o tom rozhoduje pouze přijatý tuk a množství kalorií. Je ale pravda, že vegetariánská jídla jsou v zásadě lehčí.
  15. V horku člověk musí jíst méně!
    Ne! Naše tělo není schopné využívat okolní teplo jako zdroj energie. Naopak. Aby udrželo stabilní teplotu, potřebuje energii. I pocení nás zbavuje sil.
  16. Člověk denně potřebuje aspoň jedno teplé jídlo!
    Ne! Záleží na vyváženosti jídla. Polévka je v zimě příjemná, ale není to pro náš organismus žádná povinnost.
  17. Upravená výživa je nezdravá!
    Ne! Pravdou je opak. Mnoho potravin je stravitelných až po úpravě. Pokud by mléko nebylo zahřáté, rychle by zkyslo. Třeba fazole byste neměli jíst nevařené – syrové obsahují jedovaté látky.
  18. Sladkosti neobsahují žádné vitaminy!
    Ano i ne! Záleží na složení. V mnoha čokoládách, pralinkách, marcipánu nebo nugátu jsou zpracovány ořechy. A ty jsou významným zdrojem vitamínů E a B6.
  19. Čerstvé mléko je zdravější než pasterizované!
    Ne! Látky v čerstvém a pasterizovaném mléku se moc neliší. Čerstvé mléko ale nemá tak dlouhou trvanlivost.
  20. Za zubní kazy může i nadbytek cukru!
    Ano, ale… Kaz vznikne, když si zuby špatně čistíte. Cukr tomu může jen napomoci, protože je i zdrojem energie pro bakterie způsobující zubní kaz. Platí to ale i o potravinách bohatých na škroby – brambůrky, ovesné vločky. Tyto potraviny zůstávají na zubech nalepeny déle, a tak je mohou bakterie déle využívat jako zdroj energie.
  21. Mléko zabraňuje osteoporóze!
    Ano, ale... Mléko je sice důležitým zdrojem vápníku, ze kterého se tvoří kosti, ale ten obsahují i další potraviny. Brokolice, zelí, fenykl, pórek…
  22. Bylinkové čaje jsou zdravé!
    Částečně! I v přírodním lékařství může dojít k předávkování. U bylinkových čajů z lékárny byste měli návod číst pečlivě jako u jiných léků.
  23. Chemicky ošetřené ovoce je zdraví škodlivé!
    Ne! Existují totiž nařízení, ve kterých je stanoveno nejvyšší přípustné množství použití prostředků na ochranu rostlin. To garantuje, že prodávané ovoce i zelenina jsou bez rizika. Kromě toho dnes už snad nikdo nejí nemyté ovoce.
  24. Existuje dieta, po které mizí akné!
    Ne! Dosud nikdo neprokázal, že by změna jídelníčku omezovala vznik akné, nebo mu dokonce bránila.
  25. Čerstvý chleba může způsobit bolesti břicha!
    Ne! Pověru si pravděpodobně vymysleli v dřívějších dobách rodiče, kteří chtěli, aby se nejdříve snědl starší chléb.
Mrazák - Všechna jeho největší tajemství

Mrazák má dnes už více než 90 procent českých domácností. Víte ale, co vše se dá zmrazit? A jak dlouho zmrazené potraviny vydrží?

  1. Co se děje s potravinami v mrazáku?
    Je zastaveno bujení mikroorganismů, které jsou přítomny ve všech potravinách a při běžné teplotě po určité době způsobí jejich zkažení. Optimální teplota pro mražení potravin je -18 °C.
  2. Co všechno se dá zmrazit?
    Maso, ryby, pečivo, ovoce i uvařená jídla. U mléčných produktů záleží na obsahu tuku. Smetana a máslo se dá zmrazit bez problémů. Nízkotučné mléko může být po rozmrazení sražené. Všechny potraviny se před zmrazením musejí omýt, vyčistit a usušit.
  3. Co by nemělo přijít do mrazáku?
    Potraviny s vysokým podílem vody – vinné hrozny, listový salát, jablka vcelku, čerstvá rajská jablíčka… Omáčky a saláty obsahující vejce nebo majonézu. Ale i jogurt, celer, ředkvičky, česnek, cibule, vařené brambory, syrové mleté maso, slanina a tučné syrové maso…
  4. Mohu dát do mrazáku vejce?
    Ne. Vařená nebo smažená vejce získají konzistenci pryže. Syrová vejce se zase srazí – jedinou možností je předtím oddělit bílky a žloutky a přidat do nich trochu soli či cukru.
  5. Po jaké době se můžou zmražené potraviny zkazit?
    - Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce.
    - Chléb do 3 měsíců.
    - Mléčné výrobky do 3 měsíců.
    - Zelenina podle druhu až 1 rok.
    - Ovoce podle druhu 8 až 12 měsíců.
    - Vepřové maso nejdéle 8 měsíců.
    - Telecí a hovězí 12 měsíců.
    Ryby je třeba zmrazovat v čerstvém stavu (do 24 h od nákupu)!
  6. Prodlužuje zmrazení datum trvanlivosti?
    Ano. Důležité je mrazit ve vzduchotěsných obalech a po malých porcích. Pak nemají bakterie šanci.
  7. Ztrácejí časem zmražené potraviny živiny?
    - Minerály jako magnezium (v chlebu, bílých fazolích) či vápník (v mléce) zůstávají.
    - Obsah vitaminu C se ale při -18 °C za půl roku sníží o 40 % (je hlavně v jahodách, pomerančích, brokolici a paprice).
    - Obsah vitaminu B1 (např. ve vepřovém mase, hrášku) klesne za půl roku asi o 20 %.
    - Obsah vitaminu B6 (kuřecí, rýže, kukuřice) klesne asi o 8 %.
    Pokud jsou ale potraviny uloženy při -30 °C a více, zachovají si překvapivě konstantní obsah vitaminů.
  8. V čem mám mrazit potraviny nejlépe?
    V pytlících, alobalu, umělohmotných dózách, v mrazuvzdorném skle. Fólie a pytlíky se pak musejí vyhodit. Umělohmotné dózy a sklenice je třeba před opětovným použitím důkladně umýt.
  9. Ztrácejí potraviny zmrazením svou chuť?
    Testy tvrdí, že ne. Ale každý, kdo někdy jedl čerstvé jahody, ví, že prostě chutnají jinak než ty rozmrazené. Obecně platí: čím déle je potravina zmrazená, tím více ztratí vitaminů a chuti.
  10. Na co si musím dát pozor při rozmrazování?
    Především aby nepokračovalo množení mikroorganismů. Proto by měla zelenina přijít do hrnce mražená. Navíc – zmrazená mrkev a spol. se překvapivě uvaří o třetinu rychleji! Ovoce by mělo rozmrzat při pokojové teplotě nebo v mikrovlnce. Pečivo v troubě. Ryby a maso přikryté v ledničce.
    - Důležité! Vodu z rozmraženého masa vylijte, hrozí salmonela!
  11. Co mohu po rozmrznutí znovu zmrazit?
    Platí to samé, co při mražení čerstvých potravin. Musí to dobře vypadat, chutnat a vonět! Nikdy ale znovu nezmrazujte rozmražené maso nebo drůbež!
  12. Mohou se zkazit kostky ledu?
    Ne, pokud je na jejich výrobu použita čistá voda z kohoutku.
  13. Co mám dělat, dojdeli k výpadku elektřiny?
    Doporučuje se mrazák neotvírat. Pokud je totiž mrazák zcela naplněn, potraviny zůstanou čerstvé po dobu 2 až 4 dnů.
  14. Můžu dát do mrazáku i horké jídlo?
    Ne! Může to narušit teplotu, ale i způsobit nárůst bakterií v jídle.
5 extra tipů!
  • Zkuste mražené ryby rozmrazit v mléce. Mléko zmírní jejich případnou pachuť!
  • Pokud zeleninu před zmrazením blanšírujete, tzn. krátce předvaříte ve vodě, udrží v sobě více vitaminů.
  • Pokud chcete co nejrychleji vyrobit kostky ledu, nalijte do výrobníku ledu horkou vodu! Překvapivě totiž mrzne mnohem rychleji než studená!
  • Zmrazujeteli karbanátky, steaky nebo naporcované kotlety, zabalte každý kus zvlášť, aby se neslepily.
  • Čerstvé plody (maliny, jahody, borůvky...) i jednotlivé kousky zeleniny je dobré odděleně předmrazit na plechu, pak se neslepí.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.