Lékařství: Endoprotéza vydala zabijáka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lékařství: Endoprotéza vydala zabijáka

Hrůzný nález pod hladinou Svatopolského rybníka.
Hrůzný nález pod hladinou Svatopolského rybníka.

Cesta kriminalistů k objasnění závažného zločinu bývá plná i náhodných souvislostí. Ale stále platí, že přijít na to je nejen o příslovečném kousku štěstí, ale především rozhoduje zkušenost a talent detektiva, od šéfa až ke komisařům, kteří na kauze osobně pracují.


O tom, jak objasnili téměř neřešitelnou vraždu ženy, vzpomínají pro Aha! plk. Milan Kapek a komisaři Vít Kubeška a Štefan Szabó z kriminálky středočeské policie.

Táhlo na devátou ranní 5. listopadu 2002, když volal na linku 158 občan náhodně projíždějící kolem Svatopolského rybníka na Příbramsku, že vidí pod hladinou mrtvolu. Policisté našli nahé tělo asi padesátileté neznámé ženy, obtočené provazem, k němuž byl uvázán sedmikilový kámen. Na první pohled bylo patrné, že jde o vraždu.

Speciální skupina středočeské mordparty pod vedením plk. Milana Kapka vyrazila po stopě. Zjistit totožnost neznámé ženy byl úkol číslo jedna, aby mohl být vůbec odhalen motiv vraždy. Kliknutím zvětšete„V prvopočátku mrtvola zapadala do tzv. série vražd ze Strakonicka. Předpokládali jsme, že jde patrně o další z tehdy zavražděných prostitutek. Jediným počátečním vodítkem po soudní pitvě zůstávalo zjištění, že žena má voperovanou endoprotézu v levé noze,“ vzpomíná komisař Vít Kubeška. „Pocházím z Kladenska, kde se endoprotézy vyráběly v Poldovce a kdysi jsem tam pracoval. Vím, že každá endoprotéza má svoje výrobní číslo. Každá její součástka má rovněž výrobní číslo, včetně šroubku. Při pitvě jsme ji nechali vyndat a zjistili jsme, že jde o výrobek jedné známé švýcarské firmy.“

Od lékařů a patologů se detektivové dozvěděli, že uvedená endoprotéza byla distribuovaná ze Švýcarska do Francie. Podle výrobního čísla lékaři ve Francii zjistili, kdy byla voperována konkrétní pacientce. Kliknutím zvětšete„A měli jsme jméno mrtvé ženy, paní J. V., ročník 1943,“ popisuje Kubeška. Operační protokol odpovídal přesně endoprotéze, kterou u mrtvé ženy našli. Následně policie zjistila, že žena, Francouzka, pobývala v Paříži, pak na jihu Francie. A následně s manželem v Německu.

„Pátrání přes Interpol dostalo obrátky,“ navazuje na kolegu detektiv Szabó. „Další šetření prokázalo, že se po Evropě, včetně naší republiky, pohybovala s manželem, po němž bylo ve Francii vyhlášeno pátrání za daňové úniky a podvody.“

Kdo zločin spáchal? Zavraždil ji její manžel. Pohádali se, chtěla od něj odejít. Umlátil ji zajišťovací tyčí na volant. „S manželem jsme přímo nemluvili, byl zadržen loni v USA a stíhání se předalo francouzské straně. Bude stíhán ve Francii,“ doplňuje plk. Kapek. Ve Francii také středočeští detektivové vyslýchali oba syny a dceru již mrtvé ženy. Její vrah jim sdělil, že maminka zemřela v Německu na infarkt. Nebýt jich, dodneška by děti nevěděly, jak a proč matka zemřela.


Autor: Jana HAVLICOVÁ
Foto Aha! – Petr Novotný a Policie ČR

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.