Salámy a párky na dovolenou! Které ano, které ne?
Stalo se vám už, že jste si koupili nádherně vypadající voňavou šťavnatou uzeninu, a když jste přišli domů, vypadla na vás z balíčku podivně zapáchající našedlá hmota? Je to tím, že většina uzenin, které se dají koupit v obchodech, není obvykle zase až tak kvalitní.
Pokud se chystáte někam na cesty, třeba na dovolenou k moři, a chcete si s sebou vzít nějakou tu svačinku se salámem, věnujte zvýšenou pozornost tomu, jakou uzeninu si mezi dva chleby dáváte. Mohli byste totiž být nepříjemně překvapeni.
Které uzeniny vzít na cestu?
● suché salámy (lovecký, uherák)
● konzervy a polokonzervy (maso ve vlastní šťávě, párky v konzervě)
● sušená šunka a masa (lososová šunka, pršut)
Které uzeniny ano, ale omezeně?
● polosuché salámy (vysočina, turistický)
● speciality (debrecínka, moravské uzené)
Které uzeniny a masné výrobky určitě ne?
● měkké salámy (šunkový, gothaj, junior)
● vařené masné výrobky (tlačenka, jitrnice)
● párky a točené salámy
● tepelně neopracované výrobky (čajovka, métský salám)
Jak skladovat uzeniny, abychom se neotrávili?
● rozhodně je neuchovávat v igelitových sáčcích, ideální je potravinářská fólie nebo speciální potravinářský papír.
● uzeniny skladujte při teplotách 0 – 5 ° C
● konzervy a polokonzervy skladujte při teplotách 5 – 8 ° C
● pro přepravu využijte termotašku nebo přenosnou lednici se suchým ledem
Jak poznat kazící se uzeniny?
● uzeniny mění barvu dozelena, domodra, nebo došeda. Ne vždy to ovšem musí být známka jedovatosti. Většina uzenin je dobarvována, a především u těch levnějších někdy barviva ztrácejí lesk.
● na povrchu uzeniny se vytvoří lehce oslizlý povlak
● uzenina začíná páchnout nepříjemným hnilobným zápachem, pryč je vůně udírny. Takovou uzeninu většinou nežerou ani domácí zvířata.
Jaké následky může mít konzumace zkažených uzenin?
● bolesti žaludku
● zvracení
● průjem
● dehydrataci
● malátnost
● nadměrné pocení
● v nejhorším případě může dojít ke kolapsu organismu
Jak se otravě vyhnout?
● vybírat na cestování vhodné druhy potravin
● kontrolovat termíny jejich trvanlivosti
● skladovat jídlo v odpovídajících podmínkách
● v žádném případě nekonzumovat kazící se jídlo
Víte, že?
-
Šunka se dělí podle obsahu svalové bílkoviny na konzumní (7 %), standardní (10 %), výběrovou (13 %) a nejvyšší jakosti (16 %). Přitom čistá svalovina tvoří asi 20 %.
-
Šunka obsahuje 10 – 20 % vody, proto se poměrně rychle kazí.
-
Některé masné výrobky neviděly maso »ani z rychlíku«. Maso nahrazují separáty (rozemleté a přes síto propasírované kosti a chrupavky), kůže, škrob, vláknina, rostlinné bílkoviny atd.
-
Pokud vám uzenina při ohřevu ve vodě jakoby zgumovatí a nabude na objemu, je plná kůží.
-
Děti potřebují ke zdravému růstu jíst denně průměrně 20 g masa.
-
Druhy mas je potřeba střídat, každé má jiné složení.