Výbuchy sopek: V ohrožení je půl miliardy lidí! ...a další šokující čísla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výbuchy sopek: V ohrožení je půl miliardy lidí! ...a další šokující čísla!

Výbuch sopky je fascinujícím divadlem. Síla v nitru Země ale dokáže během několika hodin zničit majetek za miliardy a tisíce lidských životů.
Výbuch sopky je fascinujícím divadlem. Síla v nitru Země ale dokáže během několika hodin zničit majetek za miliardy a tisíce lidských životů. (Profimedia.cz)

Výbuch sopky a všechny události s tím spojené jsou jednou z nejúžasnějších úkazů, které nám příroda nabízí. Pohled na vybuchující sopku, obrovskou rychlostí se pohybující mrak žhavých plynů nebo líně se převalující lávovou řeku je nesmírně silný a hypnotizující zážitek.

Pokud ovšem nejste takovému ohňostroji příliš blízko! V takovém případě je to sice pohled nádherný, ale ne příliš dlouhý. Sopečné erupce a jevy s nimi spjaté mají na svědomí statisíce lidských životů. Skoro to vypadá, že lidstvu prostě občas Země musí ukázat, jakou sílu má. Aby lidé trochu zkrotli…

2 - Dva milimetry - to je maximální průměr zrnek sopečného prachu, který je součástí mračna. Může doletět až stovky kilometrů od sopky.

3 - Minimální průměr tzv. lapil, drobnějších částí v sopečném mračnu, je tři mm. Maximální průměr je 64 mm.

5 - Pět kilometrů pod porvrchem se nachází tzv. magmatický krb, jakýsi rezervoár magmatu. Může být ale až 100 km pod povrchem!

20 - Taková je minimální teplota sopečného mračna ve stupních Celsia. Mračna jsou složena hlavně z vodních par, oxidu uhličitého, dusíku, oxidu síry a par různých kyselin. Podle teploty se děli na tři kategorie: mofety 20 - 30 °C, solfatary 100 - 200 °C a fumaroly 200 - 800 °C. Sopečné mračno navíc obsahuje i tzv. pyroklastiku, tedy pevné části vyvržené obrovskou silou a rychlostí společně s plyny.

50 - Až do této výšky (v kilometrech) může vystřelit sopečný mrak! Viditelný je pak i z vesmíru.

64 - To je průměr tzv. sopečných pum, tedy pevných částí (pyroklastik) obsažených v sopečném mraku. Údaj je v milimetrech.

100 - Rychlostí 100 km/h se valí sopečná mračna. Takový mrak plný pyroklastik a rozžhavených plynů se valí po úbočí sopky a cestou likviduje vše, co mu stojí v cestě. Lidi, zvířata, stromy i domy. Vše je nemilosrdně zlikvidováno, a to až ve vzdálenosti desítek kilometrů od sopky. Právě pyroklastický mrak má na svědomí nejvíc obětí na lidských životech.

150 - Tzv. lahar, který vzniká ve chvíli, kdy sopečný prach a jiné pevné části vyvržené ze sopky spláchne voda, uhání rychlostí až 150 km/h. Vzniká neuvěřitelné husté a vražedné bahno řítící se v závislosti na sklonu svahu a hustotě do krajiny pod sopkou. Lahary vznikají dost překvapivě a společně s pyroklastickými mračny stojí za většinou obětí sopečných erupcí.

300 - Rychlost lávového proudu, valícího se z jícnu sopky, je minimálně 300 m/h. Většinou láva teče pomalu a není problém před ní utéct. V některých případech byl ovšem zaznamenán i proud valící se rychlostí 100 km/h!

500 - Tolik milionů lidí je v současnosti bezprostředně ohroženo sopečnou čiností.

590 - Taková je minimální teplota lávy vyvěrající z jícnu sopky. Může ale být i trojnásobně vyšší! Jedná se o roztavené horniny s různými příměsemi. Láva poté stéká po úbočí sopky do níže položených oblastí. Rychlost je závislá i na hustotě lávy.

Největší sopečné katastrofy v novodobé historii

Nejvíc lidí při sopečném výbuchu zabíjejí pyroklastická mračna, lahary, tsunami vzniklé při výbuších, ale třeba také hladomor v důsledku zničené zemědělské krajiny.

1815 – Tambora, Indonésie - 90 000 obětí
1883 – Krakatau, Indonésie - 36 600 obětí
1902 – Mont Pelée, Martinik - 29 000 obětí
1985 – Nevado del Ruiz, Kolumbie - 23 000 obětí
1792 – Unzen, Japonsko - 15 000 obětí
1902 – Santa Maria, Guatemala - 13 000 obětí

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.