Velikonoce! Velký průvodce: krok za krokem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velikonoce! Velký průvodce: krok za krokem!

Velikonoční svátky milují hlavně malí koledníci. V jejich košíčcích vždy skončí spousta dobrot.
Velikonoční svátky milují hlavně malí koledníci. V jejich košíčcích vždy skončí spousta dobrot. (Profimedia.cz)
ŠKAREDÁ středa

Škaredá středa získala své jméno podle toho, že se Jidáš na Ježíše škaredil. Někdy se jí říkalo i sazometná, protože na tento den připadalo čištění komínů. Podle tradice se dnes nesmíte škaredit a mračit, jinak se budete mračit po všechny středy v roce.
Tip pro muže: Vyhlédněte si vhodnou vrbu. Pruty na pomlázku by měly být rovné, pružné a spíše tenčí.
Tipy pro ženy: Začněte přemýšlet o tom, jaká vajíčka svému milému připravíte. Pštrosí vejce potěší víc než křepelčí. Navíc tím dáte najevo, že na velikosti záleží...

ZELENÝ čtvrtek

Název Zelený čtvrtek lze také odvodit od zeleného mešního roucha, které se v ten den užívalo. V tento den se jí zelená strava, aby byl člověk celý rok zdravý. Kostelní zvony znějí naposled a znovu zvoní až na Bílou sobotu, protože »odlétají do Říma«.
Tip pro muže: Jděte sehnat mladé kopřivy do nádivky. Přece nechcete, aby si ruce popálila vaše milá.
Tipy pro ženy: Už teď buďte na své muže milá, v pondělí se vám všechny prohřešky sečtou. A pak škoda rány, která padne vedle.

VELKÝ pátek

Velký pátek je pro křesťany dnem ukřižování Krista. Bývá spojen s magickými silami, otevíraly se hory, které vydávaly své poklady. V tento den se nesmělo nic půjčovat, prát prádlo, ani pracovat na zahradě nebo poli.
Tipy pro muže: Zajděte za pamětníky a zjistěte, jak nejlíp mrskat pomlázkou. Na pondělí musíte být připraveni i teoreticky!
Tipy pro ženy: Vyhlídněte si polštář, kterým si v pondělí vycpete kalhoty. Nářez pomlázkou tak bude snesitelnější.

BÍLÁ sobota

Bílá sobota je dnem, kdy by se mělo uklízet a bílit. Vařily se obřadní a sváteční pokrmy, pekly se mazance a velikonoční beránci, pletly se pomlázky z vrbového proutí, vázaly se březové metličky a zdobila se vajíčka.
Tipy pro muže: Pusťte se do pletení pomlázky.
Tipy pro ženy: Na vajíčka pro tento den zapomeňte, budete mít dost práce s úklidem.

Boží hod neděle

Boží hod velikonoční je dnem, kdy vstal Kristus z mrtvých. K této neděli patří tradiční velikonoční pokrmy beránek, mazanec, ale také vejce, chleba a víno, které se dříve světily ráno při mši. Každá návštěva dostala kousek posvěceného jídla.
Tipy pro muže: Pomlázku pro větší efekt namočte do vody.
Tipy pro ženy: Obarvěte vajíčka a natrénujte si útěk.

Velikonoce pondělí

Na velikonoční pondělí konečně můžete dát průchod své násilné povaze a nikdo se na vás nebude zlobit. Naopak – stále ještě patří k dobrému tónu »vyšlehat« ženskou část příbuzenstva, aby byla zdravá.
Tipy pro muže: Nechoďte koledovat k žádným Britkám. V Anglii totiž platí úplně jiné velikonoční zvyky. Ženy tam přivazují muže k židlím a za propuštění chtějí peníze.
Tipy pro ženy: Utíkejte rychle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.