Očkování proti vysokému tlaku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Očkování proti vysokému tlaku!

Vysoký tlak ohrožuje zdraví a dokáže i zabít. Lidem, jejichž tlak dlouhodobě přesahuje 140/90, hrozí různé zdravotní komplikace.
Vysoký tlak ohrožuje zdraví a dokáže i zabít. Lidem, jejichž tlak dlouhodobě přesahuje 140/90, hrozí různé zdravotní komplikace. (Profimedia.cz)

PRAHA/BERLÍN – Odhadem 3 miliony Čechů trpí vysokým krevním tlakem, dva miliony z nich se na tuto nemoc léčí. Hrozí jim zvýšené riziko mrtvice a infarktů. Pro ty všechny teď máme senzační zprávu! Tým švýcarských a německých vědců přišel s novou převratnou léčbou, která by mohla ročně zachránit miliony životů po celém světě. Vyvinuli totiž očkování proti vysokému krevnímu tlaku!

  • Senzační průlom v medicíně
  • Naděje pro 3 miliony Čechů

Dnes musí pacienti s vysokým tlakem brát pravidelně pilulky. Jenže spousta z nich často zapomíná, a navíc je velmi těžké určit přesné dávkování léku. Pokud nové očkování projde náročnými klinickými testy, bude stačit malé píchnutí a vysoký tlak na několik měsíců zmizí. „Hormon angiotensin zvyšuje krevní tlak. Naše očkování způsobí, že si tělo vytvoří proti tomuto hormonu obranné látky a sniží tak jeho účinnost. Tím klesne i krevní tlak. Zatím jsme novou látku testovali na 72 pacientech ve věku od 18 do 65 let a fungovala perfektně po dobu několika týdnů až měsíců,“ vysvětluje německý lékař Martin Bachmann. A potom? Po té době? Pak vám prostě dají lékaři jen další injekci…

Nová léčba není ale zatím bez vedlejších účinků. Zhruba 10 procent lidí pocítilo chřipkové příznaky, což je ale podle doktorů u většiny očkování běžná reakce. Žádné další vedlejší účinky se zatím neprojevily. Vědce teď čekají další testy, při kterých chtějí zjistit, jak často a v jakých dávkách by se mělo sérum podávat, aby bylo co nejúčinnější.

Očkování proti vysokému krevní tlaku není jedinou novinkou, která nás v brzké době čeká. V současnosti pracují vědecké týmy také na očkování proti revmatismu, roztroušené skleróze a kornatění tepen.

Následky vysokého tlaku:

  1. Mozek
    Kvůli vysokému krevnímu tlaku se zužují cévky v mozku, a pokud se uzavřou úplně, dojde k mrtvici. Pokud dojde ke snížení tlaku o 10 mm rtuťového sloupce, klesá riziko mrtvice o 40 %.
  2. Oči
    Jemné cévky na sítnici mohou kvůli vysokému tlaku popraskat. Špatně prokrvené oko hůře vidí a v extrémním případě může pacient i oslepnout.
  3. Srdce
    Vysoký tlak škodí srdečnímu svalu. Každý druhý pacient s vysokým tlakem trpí i srdeční slabostí. Usazeniny v cévách zásobujících srdeční sval krví jsou nejčastější příčinou infarktů. Vysoký tlak zvyšuje riziko infarktu o 25 %.
  4. Ledviny
    Vysoký tlak způsobuje kornatění tepen zásobujících ledviny, které jsou pak nedokrvené a vylučují hormony zvyšující krevní tlak, aby dostaly více kyslíku. Tento bludný kruh může vést až k selhání ledvin, kdy je nutné nasadit dialýzu.
  5. Krevní oběh
    Vysoký tlak poškozuje všechny cévy v těle. Dochází k jejich zužování a kornatění, což má za následek problémy s prokrvováním končetin.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.